Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

”Det känns otäckt att vara i en tyst trädgård”

I den 20 000 kvadratmeter stora trädgården vid Viskan har Veronica Pettersson skapat ett paradis för humlor, bin och fjärilar. ”Det finns ingen motsättning i att ha en trädgård som är bra för pollinatörer och fin för människan”, säger hon.

Ett par kilometer utanför centrala Veddige, alldeles intill Viskan trivs Veronica Petterson med sambo, humlor, bin och sist – men absolut inte minst – den 20 000 kvadratmeter stora trädgården.

– Det är nästan lite mer av en park, säger hon.

Den stora trädgården består av både skog, blomsterrabatter och gräsmatta. Bortanför skogen ringlar Viskan fram. Under vår, sommar och ända in på senhösten är det fullt av djurliv, insekter och pollinatörer.

– Det känns otäckt att vara i en tyst trädgård. Det ska surra och finnas ett rikt djurliv, säger Veronica Pettersson.

I trädgården har Veronica aktivt valt plantera blommor, buskar och träd som gynnar pollinatörer och förser dem med nektar och pollen.

– Jag har alltid varit djur- och naturintresserad och när man väl fått upp ögonen för hur viktiga pollinatörerna är så är det svårt att inte göra någonting för dem. Det är inte realistiskt att tro att jordbruket ska lösa allting, vi behöver alla dra vårt strå till stacken, säger hon angående det akuta problemet med bidöd och försämrad miljö för de livsviktiga pollinatörerna.

– När man sitter med ­ 20 000 kvadrat varav en tredjedel är gräsmatta och man läser om hur habitaten för alla pollinatörer utarmas... Då känner man att det här är ju rena öknen för dem, vad ska vi med massa gräsmatta till?, fortsätter hon.

När de tog över det hundra år gamla huset för omkring tio år sedan hade det stått tomt ganska länge. Sedan dess har de lagt ner mycket arbete på att få det både beboligt och vackert.

– Det märks att det har bott någon med trädgårdsintresse här tidigare. Det var som en djungel, men när vi har lyft på gammalt ris och sly så har vi hittat en fin, gammal köksträdgård och bärbuskar där under. Så det har varit en upptäcksresa och jättekul att försöka lista ut hur det har sett ut, säger Veronica Pettersson.

Här samsas många olika växtsorter. Träd, buskar och blommor. Variation är nyckeln till ett glatt insektsliv, menar Veronica. Hon vågar knappt tänka på hur många olika sorters blommor hon väljer och vrakar ur frökatalogen varje vår.

– Oj! Jag har i alla fall 600 plantor som jag driver upp från frö... Ja, men hundra olika sorter i alla fall, det tror jag. Det är så roligt att kolla på frökataloger och beställa, och fantisera, säger hon.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten.

Veronicas tips för att få pollinatörerna att trivas

Tänk blomning under hela säsongen. Särskilt tidigt på våren när humlorna vaknar kan det råda brist på mat för dem. Krokus är jättebra!

Variation! Ju fler former och färger ju störra chans att varje pollinatör hittar det dom är specialiserade på att äta.

Veronicas topp sex favoritblommor för pollinatörer:

1. Krokus

2. Lavendel

3. Nepeta

4. Salvia

5. Solhatt

6. Buddleja: ”Det är fantastiskt för fjärilar”

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här