”Det har eskalerat totalt det senaste halvåret”

Kafé Mignon och Torggrillen upplever att fåglarna har tagit över torget. ”Ingen olägenhet för hälsa och miljö”, säger miljö- och hälsa.

ANNONS

På Torggrillens uteservering sitter Ingegärd och Ronald Wessman och avnjuter varsin glass i solen. De har aktivt valt att sätta sig under serveringens markis eftersom de är väl medvetna om risken att annars bli av med sin glass.

– Jag har själv aldrig råkat ut för det, men har sett det hända flera gånger. Jag tycker att de kunde sätta upp fågelskrämmor, det har hjälpt nere vid hamnen, säger Ingegärd och får medhåll från Ronald.

De är inte ensamma om oron för närgångna och tjuvaktiga trutar, måsar och kajor. Den 1 maj i år blev en trut till och med polisanmäld av en man efter att ha tagit hans glass inhandlad på Torggrillen, och personalen på både Torggrillen och Mignon får ofta klagomål från besvikna gäster.

ANNONS

– En dålig dag är det säkert 15 kunder som blir av med sin korv eller glass. I genomsnitt är det omkring åtta per dag, säger Siri Björk på Torggrillen.

Hon och kollegan Ulric Björk menar att matstölderna har blivit fler och värre än tidigare.

– Det har eskalerat totalt det senaste halvåret. Tidigare år har det mest varit ett problem på sommaren, men nu har det börjat även på vintern och trutarna har börjat attackera i flock. Jag tror att det är en ny generation fåglar som har vuxit upp här kring torget och som bara håller till här och inte nere vid hamnen, säger Siri Björk.

– Vi betraktar dem som skadedjur. Det har varit kunder här som kommit och blött om handen eller ramlat och slagit sig när de blivit attackerade, säger Ulric Björk.

Förutom att varna kunder finns inte mycket att göra, menar de.

– Vi rekommenderar att gästerna sitter under markisen. Att promenera med maten över torget går knappt, säger Siri Björk.

– Vi hade tankar på att köpa en drake att skrämma dem med, men det trasslar bara in sig och tål knappt blåst. Vi hade linor spända från byggnaden till uteserveringen på andra sidan (mot Mignon, reds anm.), men de blev nedkörda av sopbilen, säger Ulric Björk.

ANNONS

Peter Blomqvist, kafé- och bistroägare på Mignon, bekräftar det eskalerande problemet.

– Vi får torka fågelskit jämt och varje dag är det någon fågel som stjäl mat. Kunderna blir ju arga på oss, det är ett stort dilemma, säger han.

Karl Inge Johansson, miljö- och hälsoskyddsinspektör på kommunen, menar tvärtom att klagomålen till dem snarare minskat över tid.

– Jag får be om ursäkt om jag låter trött och raljerande men jag har jobbat här i 24 år och denna fråga dyker ständigt upp. Våra svar är desamma varje år. Jag kan inte säga att klagomålen ökat, snarare tvärtom och det kanske beror på att folk har läst på vår hemsida där vi informerat om det här, säger han.

Svaret han har gett i 24 års tid är alltså:

– För att vi ska göra något åt det måste det föreligga en olägenhet för människors hälsa och miljö, och enligt rättsvårdande instanser och miljöbalken anses det inte finnas.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten.

Fågelexpertens tips:

Linnea Henriksson är fågelskådare och naturvägledare på Naturum på Getterön. Enlig henne är det framför allt gråtruten som är närgången och stjäl mat eftersom de lärt sig att människor är lätta byten. ”Jag tycker inte att man ska bli arg på dem, det är deras naturliga beteende att hitta mat på enklaste sätt”, säger hon och tipsar om att:

Ha koll på fåglarna omkring dig. De attackerar helst bakifrån så ett tips är att ha ryggen mot en vägg!

Tak är också jättebra, då ser inte trutarna maten när de kommer högt flygande utan måste ner på lägre nivå för att se vad vi har i handen!

Det är alltid dumt att mata fåglarna, då lär de sig att de får mat från oss!

Kommunen kan fågelsäkra papperskorgarna genom att ha lock över!

ANNONS