Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

”Det handlar om vår och andra unga tjejers frustration”

En vardaglig kamp utan en tydlig antagonist. Elvira Blomquist och Lina Jansson har gjort en pjäs som handlar om hur det är att som ung tjej leva i ett samhälle som anses vara jämställt och demokratiskt. – Tjejers drivkraft tystas ned utan att någon tänker på det, säger Elvira.

Ung Teatra är en förening som jobbar med jämställdhet, jämlikhet och mänskliga rättigheter genom sång, dans och musik.

– Det är ett sätt att kombinera samhällsengagemang, som frågor kring feminism och hbtq, med scenkonst, säger Elvira Blomquist.

Hon och Lina Jansson har varit med sedan starten 2019. De båda 17-åringarna studerar andra året på gymnasiet, Elvira läser teater i Göteborg och Lina läser musik spetsutbildning i Halmstad.

1000 decibel - vill skrika

Den nya föreställningen 1000 decibel handlar om att bryta normer. Att inte kunna vara tyst när alla andra är tysta. Att vilja förändra men börja tvivla.

Genom huvudkaraktären Vera får åskådarna se hur vår samtid formar unga tjejer. Med hjälp av livemusik lyfts huvudkaraktärens innersta känslor fram, det som finns under ytan.

– Pjäsen handlar mycket om hur unga tjejer möts av samhället och normer. Att många trycks ner och det är ingen enskild som bär ansvaret. Det är kollektivt, säger Elvira Blomquist.

Lina Jansson nickar.

– Det finns en del konkreta exempel i föreställningen som är tagna från våra egna liv. Det handlar om vår och andra unga tjejers frustration över alla småsaker som man inte orkar säga något om men som till slut blir till något stort. Till slut vill man bara skrika, säger hon.

Kraftfull pjäs

Elvira Blomquist och Lina Jansson beskriver 1000 decibel som en kraftfull pjäs där de hoppas att åskådarna lämnar med en känsla av både vemod och hopp.

– Det handlar ju om hur en energisk driven tjej förändras och tystas ner och det är något jag tror att man kommer reagera på. Det är sorgligt, säger Elvira Blomquist.

Ung Teatra har tidigare satt upp föreställningen Tre generationer av kamp, som Elvira och Lina säger hade en mer tydlig antagonist.

– Många av karaktärerna i 1000 decibel är könsneutrala. Vi säger inte att ”det är killarnas fel”. Det handlar snarare om vilka handlingar som påverkar oss än vilket kön någon har. Även om det är fritt för åskådarna att göra sina egna tolkningar, säger Elvira Blomquist.

1000 decibel har premiär torsdagen den 16 september då det är slutsålt. Men det ges också föreställningar den 1 och 3 oktober. Biljetter är gratis och bokas via Tickster.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här