Det här är grannarnas kritik mot nya husen vid Lorensberg

Förslaget om att Lorensberg ska få en fortsättning i öster möter kraftigt motstånd bland grannarna. Rivningarna, den föreslagna bebyggelsen och ingreppet i kulturmiljön retar.

ANNONS
|

Den som vill har kunnat tycka till om byggplanerna under sommaren. Husen som föreslås rivas och ersättas med ett nytt ligger längs Sveagatan, mellan Träslövsvägen och Snidaregatan. Ett av husen –ett vitt funkishus i trä –ligger på Snidaregatan.

Flera grannar har tyckt till om förslaget. Många vänder sig mot höjden på det föreslagna huset –sex våningar som mest –och trafikproblemen som man befarar att de 80 nya bostäderna ska föra med sig.

HN har träffat några av de kritiska grannarna. Hans Wingård har bott i området sedan han var barn och han gillar trädgårdsstaden som finns här –med stora trädgårdar och grönskan mellan trottoarerna och husen. För honom är de en del av berättelsen om Varberg.

ANNONS

–Husen kom till på 1930- och 40-talen. Man byggde så här då. Det här är ju stadens historia och en av dess årsringar. Att bygga så som det föreslås nu rimmar liksom inte med Varberg, säger han.

Carin Magnusson tycker inte att förslaget tar hänsyn till kulturmiljön och menar att kontrasten mot Bexells ryggåsstuga blir för stor.

–Man kan ju bygga nytt som är snyggt och fint i stället, säger hon.

Lennart Isaksson, kommunpolitiker för Socialdemokraterna, bor i kvarteret Snidaren och han och flera andra tycker att byggnadsnämnden struntat i sina egna dokument när den godkänt förslaget för samråd. Skulle nämnden följa riktlinjerna i skriften Stadens karaktärer skulle förslaget ha sett annorlunda ut, menar Lennart Isaksson.

I förslaget står det att den planerade nya bebyggelsen tar stöd i Lorensberg och därför kan anses passa in i området. Byggnadsnämnden anser att husen också är anpassade till bebyggelsen i resten av kvarteret Snidaren, men det håller inte de kritiska grannarna med om. De är också kritiska till Lorensberg som de menar är för högt och stort.

–Det står att bebyggelsen ska ta stöd i Lorensberg men Lorensberg borde snarare stå som en varning för hur man aldrig bör bygga igen, säger Lennart Isaksson.

ANNONS

Maria Uhlár-Sipos tycker att kvarteret egentligen borde bevaras som det är eftersom det med sina hus och stora trädgårdar representerar en stadsplanering som var vanlig på 1930- och 40-talen.

–Trädgårdarna här används verkligen. Min trädgård är mitt paradis. Här springer ekorrar och jag ser igelkottar.

–Just nu kan man bygga hur som helst för folk kommer vilja bo i alla fall. Men byggs det dåligt och otrivsamt kommer folk att överge sådana hus på sikt och flytta någon annanstans, tror Lennart Isaksson.

–Vilka är det som ska bo här om man river och bygger nytt? Det blir en gentrifiering av stan med hyror enbart för dem med höga inkomster, säger Hans Wingård.

I flera yttranden till kommunen föreslås att antalet våningar begränsas till tre eller fyra i det nya huset.

Värt att notera är också att byggnadsnämnden från början, när den gav planbesked i september 2014, föreslog att den nya bebyggelsen skulle brytas upp i flera huskroppar. Det nu liggande förslaget skissar en enda huskropp.

I det beslutet nämns även nämndens eget dokument Stadens karaktärer, där delar av Snidaren omnämns. Det dokumentet rekommenderar ett bevarande av strukturen i kvarteret.

Fakta: Förslaget

Detaljplaneförslaget för Snidaren 1, 13, 14 och 15 innebär att tre villor och två flerfamiljshus i kvarteret Snidarens västra del rivs och ersätts med en enda huskropp som varieras i mellan två och sex våningar. Huset, som kommer att ligga längs med Sveagatan och Snidaregatan ska rymma omkring 80 lägenheter.

Det är Tony och Erica Sjöström samt Deromegruppen som står bakom byggplanerna.

ANNONS