Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

”Det här är en kulturskatt som inte går att övervärdera”

"Bort med rusdryckerna” ”Frihet, jämlikhet, broderskap” och ”Gör rätt, frukta ingen”. Det är några av de budskap som pryder Folkrörelsernas arkivs fanor. Dessa ska nu få en värdigare hantering och förhoppningsvis bli föremål för utställning.

Det fanns en tid när tidningen skrev notiser om vilka lokala föreningar som fått en ny fana, och vilken konstnär som stått för motivet. Om det skvallrar arkivets samlade gamla Varbergsposten från för hundra år sedan. Under sina glansdagar har de använts på begravningar, första maj-tåg och årsmöten innan de ”gått i pension” och hamnat hos arkivet.

Nu är det hög tid att damma av och passa på att ge dem lite medial uppmärksamhet igen.

– Fanorna visar hela folkrörelsehistorien, säger arkivassistenten Anders Andersson.

Just nu jobbar Folkrörelsernas arkiv med att ta hand om de fanor som finns hos dem och ge dessa en värdigare hantering. Arbetet pågår inne i Rikssalen vid fästningen, och vi möter en textilkonservator, en arkivassistent och en ordförande för den ideella föreningen Folkrörelsernas arkiv i norra Halland. Alla fyller de viktiga funktioner i uppdraget.

Lotti Benjaminsson, textilkonservator, beskriver sig som en slags detektiv i sammanhanget.

– Jag gör en skadebesiktning, tittar på materialet och anger det och vilka typ av delar som sitter här. Många är omgjorda efter ett par decennier och då kan man se att det är textil från olika tider på samma fana till exempel, säger hon.

De omkring 300 fanorna är mellan omkring 120 och 20 år gamla och kommer från bland annat nykterhets- och arbetarrörelserna. De har förvarats på Folkrörelsernas arkivs depåer i Varberg och Halmstad, men hanteringen har varit undermålig, menar arkivföreningen. Bland annat har yllet utsatts för insektsbett, det har blivit bristningar i sidenet och målarfärg har stelnat och ramlat av. När detektivarbetet är färdigt ska de så småningom flyttas till en skyddad förvaring på magasinet vid Bolmen. Dessförinnan hoppas Per Olsson, ordförande för Folkrörelsernas arkiv i norra Halland, att det blir en utställning av fanorna.

– Det här är en kulturskatt som inte går att övervärdera. De säger så mycket om hur samhällets har byggts upp och förändrats, säger han.

På lördagen är det Arkivs dag och då finns det möjlighet att kolla på arbetet. Det kommer även att bli filmvisning av äldre Varbergsfilm och föreläsning om godbitar i arkivet hos Arkiv Halland & Hallands kulturhistoriska museums arkiv. Dessutom blir det föreläsning om brott och straff under 400 år på Kulturhuset Komedianten som även bjuder på ett författarbesök av Andreas Karlsson under temat ”Från arkiv till fiktion” som berättar hur han använt arkivforskning vid skönlitterärt skrivande. Hembygdsgården Bäckaslätt i Grimeton har även öppet i sitt arkiv.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här