Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

”Det blir oftare problem när stationerna ligger avskilt”

Slaktavfall, mögliga konservburkar och hela inredningar. Peter Callander städar runt återvinningsstationer och får se det mesta.

Bakom Willys på Träslövsgatan i Varberg står Peter Callander iförd neongula reflexkläder och med skräpplockaren i högsta hugg. Han kör städbilen för Petterssons miljöåkeri som städar runt återvinningsstationer i Falkenberg och Varberg på uppdrag av FTI, Förpacknings och Tidningsinsamlingen. Bland höstlöven på marken ligger en ganska stor ansamling skräp utspridd, och på frågan ”hur ofta är ni här?” blir svaret därför något förvånande ”nästan varje dag”.

– Vi samlar in ungefär 500 ton skräp per år i området Halland, Båstad och Ängelholms kommun. Ungefär hälften kommer från företag. Det märker vi på att det till exempel är stora, tomma matdunkar och ibland en hel inredning, säger han.

Den värsta återvinningsstationen i Varberg är Östervi vid Peder skrivares skola, säger Peter Callander.

– Där lämnar folk verkligen allt möjligt utanför. Det blir oftare problem när stationerna ligger avskilt. Många kommuner pratar om att placera de mer bostadsnära, men samtidigt – vem vill bo nära när andra människor väljer att skräpa ner?

Peter Callander plockar upp en stor konservburk från marken och visar innehållet – mögliga bruna bönor. Men det är långt ifrån det äckligaste han plockat upp. Det händer då och då att han plockar upp slaktavfall.

– Folk förstår inte alltid att det faktiskt är människor som är här och städar. Det vanligaste bekymret är blandsäckar och elektronik. Vi öppnar aldrig blandsäckar av säkerhetsskäl ifall de skulle innehålla vassa saker, kanyler eller liknande, säger han.

Han tycker sig märka att nedskräpningen har ökat de senaste åren, speciellt sedan återvinningscentralerna införde ett max antal besök per år. I lastbilen har han under dagens tur redan hunnit samla ihop en trasig spegel, en fullt fungerande korgstol, golvplank, porslin, en vattenkokare... En del av sakerna skulle absolut föras till en återvinningscentral, medan annat lika gärna hade kunnat hittas på en second hand-butik.

– Vi sorterar det vi kan, resten går till brännbart, säger han.

Samtidigt är Peter Callander noga med att poängtera att trots nedskräpningen uppskattar han sitt arbete och människorna han möter.

– Det är roligt och vi får vara med om mycket och vi får ofta uppskattning av dem som använder återvinningsstationerna till det de är till för, säger han.

Återvinningsstationerna finns för insamling av förpackningar från hushåll. Det är förpackningar av papper, plast, metall, glas och även tidningar. Övrigt avfall lämnas på en bemannad återvinningscentral. Företag ansvarar själva för att förpackningar och avfall omhändertas.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här