Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Det blir ingen p-avgift: Handeln glad – S kritiskt

Det blir inga parkeringsavgifter i kommunen. Varberg Handel tar emot detta besked från Alliansen med glädje. Men Jana Nilsson (S) ser en ohanterlig situation i förlängningen med fler bilar och orimliga kostnader för skattebetalarna.

När kommunens tjänstemän skissat Varbergs parkeringsstrategi har parkeringsavgifter funnits med på paletten. Innan strategin antas ska berörda få en chans att tycka till om den. Denna remissrunda har varit planerad att sätta igång nu under hösten.

Men remissen har dröjt. Anledningen är att en del av politikerna blivit tveksamma till förslaget om parkeringsavgifter. Andra – som Liberalerna – har varit motståndare till avgifter hela tiden.

Handlarna nöjda med beskedet

Alliansen har nu landat i att man inte vill föreslå några p-avgifter. Beskedet landar gott hos Varberg Handel.

– Gratis parkeringar har varit ett signum för Varberg i alla år. Vi är övertygade om att parkeringsavgifter skulle minska antalet kunder. Vi har haft en bra dialog med kommunen om detta och vi är glada att de har lyssnat, säger Björn Lundh som är organisationens ordförande.

Omsorg om handeln

Kommunalrådet Ann-Charlotte Stenkil (M) och hennes borgerliga vänner har alltså landat i att alla skrivningar om parkeringsavgifter ska tas bort och att förvaltningen ska jobba vidare med strategin. Remissrunda lär det bli först framåt våren.

– Vi känner oss inte redo att gå fram med en p-avgift, delvis med hänsyn till corona och att många näringar har det tufft. Det kommer troligen en p-avgift på sikt, men inte de närmaste åren, säger Ann-Charlotte Stenkil.

– Boende i stan skulle också få det knöligare med p-avgifter, och de som parkerar för att pendla med tåget.

Vad skulle tala för ett införande av p-avgifter?

– Ekonomin. Vi har p-hus som kostat jättemycket pengar att bygga. Det finns många fördelar med p-avgifter, och tanken var att man skulle kunna stå gratis i tre timmar i vissa zoner.

– Men sammantaget har vi landat i att läget är så osäkert nu med corona och byggstöket i stan att vi inte vill gå fram med detta.

L sa nej redan i valrörelsen

Liberalerna försökte göra p-avgifter till en valfråga 2018. Partiet sa nej och är nu nöjda med att det inte blir några avgifter.

– Ska vi börja ta betalt i centrum slår vi in spiken i kistan för de butiker som finns där. Det finns en inkomst att hämta i parkeringsavgifter som kan vara svår att säga nej till. Men ett levande centrum måste få kosta, säger Tobias Carlsson (L).

S vill ha avgifter

Socialdemokraternas kommunalråd Jana Nilsson hade gärna skickat ut parkeringsstrategin med förslag om p-avgifter som tickar igång efter några timmars fri parkering. Kommunen betalar i dag omkring 15 miljoner kronor om året till Varberg Fastighets AB för allmänhetens parkeringsplatser i p-husen – en orimlig prioritering anser Socialdemokraterna.

– Det är nödvändigt med parkeringsavgifter. Jag tycker inte att det är okej att skattebetalarna som cyklar och går ska vara med och betala för alla p-platser. Och jag har lite svårt att förstå varför alla som bor i Kungsäter, Gunnarsjö och Skällinge ska betala alla nya p-däck i stan. Alla betalar ju en p-avgift i Varberg – via skattesedeln, säger Jana Nilsson och tillägger:

– Med p-avgifter får man en intäkt. Men framförallt slipper vi bygga nya p-hus om vi kan hindra och försöka styra trafiken.

Högre nota att vänta

Kommunens kostnader för parkeringar lär stiga. Nya p-hus ska byggas i kvarteret Falkenbäck och i Västerport. När Falkenbäck beslutades i våras hade S inga invändningar, men Jana Nilsson sa då att p-avgifter skulle bli en nödvändighet i framtiden.

– Relativt få tar bussen in till stan. Det gör att trycket på fler p-platser ökar hela tiden. Hade vi haft p-avgifter hade fler gått, cyklat eller tagit bussen. Femton miljoner om året som vi betalar i dag är mycket redan det. Det är bara att välja – vill vi använda pengarna till detta? frågar Jana Nilsson retoriskt.

Läs mer om parkeringskostnaderna här.

Vad tycker du? Rätt eller fel med p-avgift? Skriv till Ordet är fritt.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här