Det blir drag i fiskeläget i vår – Blåsmusikens dag når Bua

Bua. Har du glömt att packa upp ditt blåsinstrument? – Det finns säkert massor av inflyttade som borde ta upp musiken igen, säger Pernilla Kleväng, pedagog på Kulturskolan.

ANNONS

Kulturskolan i Varberg förbereder sig för den rikstäckande Blåsmusikens dag. Pedagogerna på blåssidan gör en samlad insats för att få igång blås i Bua.

Redan nu har arbeten börjat med att skapa klassorkester i skolan. Att pedagogerna visar sig i skolorna och visar sin verksamhet är inget nytt. Det intressanta är att de vill få eleverna att hitta glädjen att spela i grupp tillsammans med kompisarna.

Just nu förbereder sig en alldeles ny klassorkester.

– Vi var ute och gav instrument till alla elever i årskurs tre. De får låna hem instrumenten och förbereda sig för Blåsmusikens dag, säger Pernilla Kleväng. I Bua finns tradition.

ANNONS

– Vi vill försöka återskapa traditionen som fanns med Bua Musikkår. Bua har varit ett centrum för blåsmusiken, säger Göran Sjöwall.

Rolf Törnblom minns många både från orkestern och musikaffären vid torget.

Blåsmusikens Dag är en nationell manifestation. Det händer saker lite här i var i riket under just den 9 maj. Men i Varberg är satsningen centrerad till Bua. Vad som händer är lite upp till var och en av de lokala arrangörerna.

– Andra som vill och finns i Varberg som spelar blås- eller slagverksinstrument får vara med och spela vissa låtar. Vi kommer att repa några dagar innan, säger Kleväng.

På kvällen kommer det att bli en konsert i Nöjesparkens gamla danssalong. Då deltar Varbergs Kustband tillsammans med Hemvärnets Musikkår Halland och Varberg Big Band (VBB). Även ungdomarna från Bua finns med på kvällens uppträdande. Gästartist är Nassim Al Fakir.

Det är inte riktigt lika stort utbud av storband och symfoniker i Varberg. Göran Melanders Kulturorkestern finns. Symfoniorkestern (tidigare Varbergs Orkestersällskap) är nedlagd. Det fanns inte tillräckligt med egna veteraner. Det blev för kostsamt att hyra in musiker från Göteborgssymfonikerna till konserterna. Det var dock länge vanligt att spetsa med proffs från GSO.

Förutom Varberg Big Band finns The Second Time kvar – ibland. Storbandet kör vissa projekt.

ANNONS

– Men det finns ingen vuxenblåsorkester, säger Fredrik Magnusson.

Pernilla Kleväng tillägger:

– Det bygger på att det finns drivande amatörer, en kärna av folk som vill spela tillsammans.

Pers Nils:

– Det svåra är att få folk att hinna och orka på fritiden.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

ANNONS