"Det är härligt att jobba hemifrån"

Jessica Andersson är en av fem nya dagbarnvårdare i Varbergs kommun. För ett år sedan valde hon att byta från mammaledighet till yrkesroll.

ANNONS
|

I Attorp norr om Tofta bor Jessica Andersson tillsammans med sin sambo Tommy Bruhn och deras fyra barn. De bor i ett stort gult hus med gungor, äppelträd och sandlåda i trädgården. En röd lada bredvid är också anpassad för lek med ett kök i barnstorlek och en grind som passar perfekt till att fiska fiskedamm. Hemmet är anpassat till Jessica Anderssons yrke sedan ett år tillbaka. Hon är dagbarnvårdare eller dagmamma som det kallas. Hon tar hand om sina två yngsta barn Selma och Vilmer samt två barn till, Molly Karlsson och Viking Alvarsson.

– Jag tycker det är ett jättebra alternativ för den som vill vara hemma länge med barnen, säger Jessica Andersson.

ANNONS

En av hennes vänner arbetar som dagbarnvårdare. När Jessica var mammaledig frågade vännen varför hon inte funderade på att gå samma väg. Hon är sedan tidigare utbildad till danspedagog med fokus på barn. Efter att ha diskuterat med alla i familjen tog hon ett nytt steg i yrkeslivet för ett knappt år sedan.

– Jag trivs jättebra alltså. Det är så härligt att kunna jobba hemifrån, säger Jessica Andersson.

Läs mer:Allt fler dagmammor med ny aktör

Om man har sex barn hos sig på heltid får man en lön motsvarande en barnskötare. En del betalar föräldrar för sina barn och utöver det betalar kommunen en andel för varje barn. Kostnaden för kommunen och föräldrar är likadan för enskilda barnvårdare som för förskola. Med fyra barn får inte Jessica Andersson full lön men hon tycker att fördelarna med arbetet väger upp.

– Jag leker mer med barnen nu och jag ser dem mer än när jag var mammaledig. I och med att det är mitt yrke lägger jag hela mitt fokus på dem, säger Jessica Andersson.

Hon arbetar pedagogiskt med barnen på samma sätt som man gör i förskolan. Hon är egen företagare men arbetar inom företaget Ekolek Barnomsorgoch följer deras riktlinjer i arbetet. Man ska servera i huvudsak ekologisk mat till barnen och arbeta på olika sätt kring en mer hållbar framtid. Företaget är det enda privata alternativet i Varbergs kommun för dagbarnvårdare och har anställt fem personer inom loppet av ett år. Samtidigt blir de kommunala dagbarnvårdarna allt färre.

ANNONS

Jessica Andersson tror att hon kommer fortsätta med samma yrke även efter att hennes egna barn blivit för gamla.

– Om de andra barnen här får syskon kanske de också kommer vara hos mig. De blir ju nästan som en del av familjen, i somras när vi var lediga frågade min äldsta dotter när barnen kommer tillbaka, säger Jessica Andersson.

Jessica Andersson

  1. Arbetar som dagbarnvårdare sedan september förra året
  2. Har fyra barn. Vilmer som är 2 år, Selma som är 5 år, Emma som är 8 år och Irma som är 12 år.
  3. Vilmer och Selma är med i hennes barngrupp.
  4. Sambon Tommy Bruhn arbetar som egen företagare och lantbrukare.
ANNONS