Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Deromemordet: Pojkarna frias även i hovrätten

Det går inte att bevisa vem som dödade den 65-åriga mannen i Derome. Hovrätten fastställer därför tingsrättens dom.

I början av maj valde tingsrätten att fria de två pojkar som åklagaren sedan tidigare väckt en bevistalan mot, angående mordet i Derome. I rätten skyllde de båda pojkarna på varandra och förnekade att de använt sig av något våld. Tingsrätten gjorde då bedömningen att det inte gick att fastställa vem utav pojkarna som dödade mannen och friade dem båda två.

– Vi vet ju att båda har varit där och vi vet att mannen har knivhuggits i halsen så att han dog. Vi kan utesluta andra gärningsmän, så det är någon av pojkarna. Men vi vet inte vem som har gjort det, har Mats Sjösten, lagman vid Varbergs tingsrätt, sedan tidigare sagt till HN.

Hovrätten, som meddelade sin dom på torsdagen, fastställer nu tingsrättens dom. I domen står det skrivet att "hovrätten ansluter sig i alla delar till de bedömningar som tingsrätten har gjort och som leder fram till slutsatsen att åklagaren inte har uppfyllt sin bevisbörda. Bevistalan för mord ska därför ogillas".
– Det är höga beviskrav och hovrätten anser inte att vi har lyckats uppfylla dem. Det finns inga vittnen till händelsen och pojkarna berättar två olika versioner som inte går att motbevisa. Nu gick tingsrätten på hovrättens dom och jag ser inte att vi kunde gjort på något annat sätt, säger kammaråklagare Klas Lundgren.

Under förhandlingarna i hovrätten yrkade även åklagaren på att pojkarna skulle fällas för grovt rån, men där gjorde hovrätten samma bedömning som tingsrätten och friade dem båda. Hovrätten skriver i domen att händelseförloppet inte är klarlagt och att det inte finns bevisat att pojkarna använde våld mot mannen i syfte att stjäla.

Gunilla Johansson, är juridiskt biträde för en av pojkarna.
– Jag tycker att det är en helt korrekt bedömning som hovrätten har gjort, både vad gäller mordutredningen och utredningen om grovt rån, det finns stora luckor i utredningen, säger hon till HN på torsagen.

Vad säger den pojke som du företräder?
– Jag har inte haft någon kontakt med honom i dag, men jag skulle tro att han är nöjd och glad över detta.

Sandra Ullsten, är juridiskt ombud för den andra pojken.
– Min klient vet om att han inte har gjort det, så utgången är rätt. Vi är nöjda med tingsrättens dom som nu hovrätten fastställer. Jag har varit i kontakt med pojkens anhöriga och de är lättade för att de nu får sätta punkt för det här och gå vidare, säger hon.

Läs också: Matade kattungar – samtidigt som kompis mördade man

Det var i början av juni förra året som den 65-åriga mannen hittades död i sitt hem i Derome. Han höggs ihjäl med en kniv eller knivliknande föremål och förblödde till döds som följd av en skada på halspulsådern, enligt bevistalan. De två pojkarna, som nu har fyllt 14 år, hade rymt från ett familjhem och tagit sig till mannens bostad. Senare samma dag togs de av polis i Göteborg. Sedan tidigare har pojkarna erkänt grov stöld.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här