Derome vill återskapa gamla fasaden

Deromekoncernen vill renovera fasaden på Kyrkogatan 31 och med det återge huset dess forna glans.

ANNONS
|

Strax intill Misans Salong ligger ett bostadshus med vit plåtfasad. Huset har en port till gården, en ingång och en balkong – dock utan dörr(!). På innergården finns två gårdshus med totalt tre lägenheter. De står tomma sedan flera år.

Deromekoncernen äger fastigheten sedan 2014 och nu har man sökt lov hos kommunen för att få renovera fasaden, riva gårdshusen och bygga ett nytt gårdshus med tre lägenheter.

Tillbaka till 1800-talet

Med renoveringen vill Derome återge huset dess ursprungliga fasad.

– Vi tror att det här kan bli riktigt bra. Lägenheterna på gården är i dåligt skick. De går inte att bo i. Vi ser en möjlighet att bygga nytt på innergården för det finns ganska mycket plats där. Det var så tanken väcktes. Samtidigt ville vi göra något åt fasaden på huset mot gatan, säger Anders Wennerström, entreprenadchef på Derome Hus AB.

ANNONS

– Det ligger många fina hus i närheten och det här sticker ut – men inte på ett positivt sätt. Vi tror att den här renoveringen kan göra detta till ett riktigt fint hus. Helheten längs gatan kan bli väldigt fin.

Om det blir ett ja från byggnadsnämnden räknar Anders Wennerström med att arbetena kan sättas igång sent i sommar eller i höst.

Arkiven har varit till hjälp

Det är Josefine Kastberg på Arkkas Arkitekter som gjort ritningarna till fasaden och gårdshuset. Fasadrenoveringen bygger på den dokumentation som man kunnat finna i kommunarkivet och i arkivet på fästningen.

Den nuvarande balkongen utan dörr är ett resultat av en tidigare renovering. Önskemålet nu är en fasad i puts och trä.

ANNONS