Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild TT på kalvar. Kalvarna på bilden har ingenting med det aktuella misstänkta brottet att göra. Privat bild på Karin Kjellgren

Deras kalvar knivskars och fördes iväg

Det var ingen rolig syn som mötte Karin Kjellgren och Mathias Börjesson på Klockaregården i Lindberg i måndags morse. Under natten hade en av deras kalvar blivit så svårt knivskuren att den senaste behövde avlivas. De misstänker även att ytterligare minst en kalv har stulits och förts iväg. – Jag är fruktansvärt heligt förbannad. Det är så otroligt respektlös att gå in i någons trädgård och förgripa sig på en egendom på det sättet, säger hon.

Karin Kjellgren och Mathias Börjesson från Varberg driver tillsammans Klockaregården i Lindberg, en köttproduktion på en gård där de bor tillsammans med drygt 500 djur.

På gården föder de upp mjölkraskalvar och under måndagsmorgonen möttes de av en fruktansvärd syn på gården.

– En av våra anställda på gården märkte att en mindre kalv var skadad. Kalven hade flera sträck efter knivskador på ryggen så hon började kolla runt på gården, sedan såg vi spår genom skogen efter en kalv och utmed vårt staket och därefter har de troligtvis lastat in djur i ett fordon vid landsvägen. Vi hittade päls på vägen, säger Karin Kjellgren.

Enligt Karin Kjellgren är det oklart hur många djur som har stulits totalt. Under tisdagen ska gårdens djur räknas. 

– Vi hittade blodstänk på väggarna efter kalven, så troligtvis har någon stuckit något i halsen. Den kalven hade flera skärskador på ryggen och stackarn måste ha gått runt och lidit ett tag så vi var tvungna att avliva den, säger hon.

På gården har familjen sitt boningshus och deras hund finns i en hundgård under nätterna. Vem som ligger bakom djurplågeriet är oklart, berättar hon.

– Frågan är om de har varit här flera gånger. De måste ha rekat och kollat upp hur man tar sig till vår gård. Man kan inte köra bil in till vårt hus, utan då har de kollat upp var de kan ställa sig så vi inte ser något från huset och tagit reda på när vår hund är i sin hundgård och inte.

Händelsen är polisanmäld och rubriceras som djurplågeri. Men förövarna är fortfarande på fri fot. Efter händelsen skrev hon ett inlägg på Facebook - med en varning till alla djurägare.

Inlägget har delats drygt 15 000 gånger.

- Det värsta är det här intrånget de har gjort. Vi bor på den här gården, det är inte bara att vi jobbar där. Sedan är det naturligtvis väldigt jobbigt för djuren, man vill inte att de ska lida. Jag vill inte ens tänka på hur de har behandlat djuren, säger hon och fortsätter:

– Jag är fruktansvärt skenheligt förbannad. Det är så otroligt respektlös att gå in i någons trädgård och förgripa sig på en egendom på det sättet. Det är ungefär som att gå in i någons trädgård och mörda någons hund och vad hade hänt om jag hade sprungit på dem? I går ville min sambo lägga ner allting och sluta helt. Jag hoppas verkligen att någon får tag på de som har gjort det här, säger hon.

Det misstänkta brottet är polisanmält som djurplågeri och ska ha ägt rum mellan klockan 18 på söndagskvällen och 10.45 på måndagsförmiddagen. Mathias Börjesson hoppas att den skyldige hittas, men har inga större förhoppningar om att så ska ske. 

– Man blir ju helt bedrövad och undrar vad fan det är för folk rent ut sagt som utför något sådant här. Jag kan köpa att man går in i ett stall, stjäl en kalv och slaktar för att äta. Det är såklart helt sjukt det också, men då finns det åtminstone någon som helst mening med det, säger han. 

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här