Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Vicky Ma och Jonny Nilsson driver Tofta konstgalleri. Bild: Conny Bengtsson

Deras dröm om kulturhus lever vidare

Planerna på att skapa ett kulturhus i Tofta möttes av svårigheter. Men ägaren till Tofta konstgalleri, Vicky Ma, tog risken och satsade.

VP skrev i mars om Vicky Mas och Jonny Nilssons planer på att, förutom det existerande galleriet i Tofta, skapa ytor för konstnärer, hantverkare och andra kulturarbetare där de får exponera sina verk.

I mars hölls ett första planeringsmöte, men det gick inte riktigt som Jonny och Vicky hade hoppats på.

– Det kom förvisso ganska mycket folk och det var ett bra möte. Det kom fram mycket synpunkter från konstnärerna på hur de ville ha det, säger Vicky Ma.

Tanken var att skriva kontrakt med ett 15-tal intresserade konstnärer innan arbetet i huset påbörjades. Men det visade sig vara svårt.

– Många var intresserade men ville avvakta tills det var färdigt. Vi kunde inte vänta utan har fått chansa och köra ändå. Det har gått åt ganska mycket medel. Vi har gjort i ordning belysning, golv och väggar så att bottenvåningen går i samma stil som huvudgalleriet. Nu hänger det på att vi får igång det. Vi har fått en bra start och fått in fem konstnärer.

På bottenvåningen finns nu 300 kvadratmeter som frigjorts för galleri och ateljéer.

– Det blir som en visningshall men även butik där konstnärerna har möjlighet att sälja sina verk, säger Jonny Nilsson.

Med den stora satsningen vill Vicky Ma kunna hålla öppet betydligt mer. Tanken är att huset ska öppnas upp så att besökare kan strosa omkring och uppleva kultur fördelat på två våningar. Jonny Nilsson har också ett inslag av sitt personliga intresse på övervåningen, en stor samling med serietidningar och böcker.

– Har vi utställningar måste vi vara här och då blir det intressant att komma hit. Den 17-25 november har vi en samlingsutställning och då har vi öppet mellan 12 och 17 varje dag. Nästa år är nästan helt inbokat ned utställningar. Det kommer inte vara många luckor, säger Jonny Nilsson.

Redan nu pågår en utställning i huvudgalleriet. Notte Hedberg från Veddige visar konst från Viskadalen, Kärradal och Marocko. Utställningen pågår till den 28 oktober.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten