Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/5

Deras arga brev till kommunen fick gensvar

För sex år sedan skickade de in ett argt brev till kommunen där de frågade vad som hände med pengarna till en ordentlig friidrottsarena i Varberg. Nu på söndag invigs den drygt 9000 kvadratmeter stora arenan Tresteget i Trönninge.

– Jag trodde aldrig att jag skulle få se det brevet igen, säger Lisa Warfvinge, friidrottare och en av skribenterna av brevet.

"Varför händer det inget?" frågar sig skribenterna, som få var 13 år gamla, i ett inledande stycke i sitt brev till kommunen. De som skrev brevet var tre unga tjejer som själva var och fortfarande är aktiva friidrottare. Två av dem är på plats när hallen ska visas upp på en smygpremiär. Längdhopparen Lisa Warfvinge och diskuskastaren Elvira Nilsson. Den tredje, Louise Liljeblad, tränar numera i Göteborg.

– Det här brevet har legat i en hög på mitt skrivbord sedan 2011, säger Christofer Bergenblock, ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Både från föreningslivet och politiken har man kämpat för att detta ska kunna genomföras och brevet har varit en del av det som påverkat. Eftersom det inte är alla önskningar som går igenom i kommunen så tycker Christofer Bergenblock att det är viktigt att lyfta fram de fall där saker har gått igenom och blivit gjorda. 

– Även om man får vänta ett tag innan det blir något resultat ska man inte låta sitt engagemang hindras av det utan se möjligheterna i att engagera sig i samhället, säger han.

Dyrast någonsin

Arenan är kommunens hittills dyraste idrottsinvestering genom tiderna. De dryga 9000 kvadratmetrarna har kostat 147 miljoner kronor.

För Varbergs friidrottare har det inte varit lätt att kunna träna på den nivå som man velat utan en friidrottshall med det utrymme och de redskap som behövs. Vintern har varit det största problemet när man inte längre kunnat träna utomhus.

– Friidrott är en explosiv sport så skaderisken är större. Ska man springa fort så är det jobbigt att ha på sig vantar och dunjacka. Friidrottsträning är liksom inte optimalt i minus fem grader, berättar Lisa Warfvinge.

– Vi fick hacka bort is från kulringen en gång på Påskbergsvallen, lägger Elvira Nilsson till. 

Brevet som de skrev både vädjar till och ställer krav på kommunen.

– Jag är ändå glad att vi skrev det. Vi var väldigt upprörda. Det var ett hårt brev, säger Lisa Warfvinge.

Vad tycker ni om den nya friidrottshallen?

– Wow, säger Lisa Warfvinge och ser sig om.

– Mycket bättre än man hade trott, säger Elvira Nilsson.

– Det känns lite konstigt för det har varit så långt borta. Nu har vi en möjlighet precis som alla andra att utvecklas. Det känns riktigt bra, säger Lisa Warfvinge.

Vad ser ni mest fram emot nu?

– Börja träna, svarar Elvira Nilsson.

– Kan knappt bärga mig, svarar Lisa Warfvinge. Jag vill göra alla grenar nu direkt. Jag vill hoppas höjd och springa och allt. Allt blir så mycket lättare nu och...

– Det är bara att köra, fyller Elvira Nilsson i.

 

LÄS HELA BREVET HÄR:

Friidriotshall i Varberg

Vi är tre tjejer från Varbergs GIF friidrott och vi har några frågor; vad hände med vår friidrottshall och varför får man inte vara en friidrottare med ambitioner i Varberg? Vad hände med pengarna vi fick till att bygga en hall med? Varför händer det inget?

I Varberg finns det möjlighet att hålla på med olika sporter t.ex. fotboll, handboll, innebandy och basket, men när det kommer till friidrotten så finns det inte lika bra förutsättningar. Vi som ingår i 13-14 års-gruppen har mycket dåliga förutsättningar. På måndagar tränar vi i en halv gympahall, på torsdagar tränar vi i en fjärdedels gympahall och på lördagar i en tredjedel. Vi får inte plats att springa och vi kan inte öva teknik över huvud taget, det är för litet för att kunna kasta och hoppa! Friidrotten är inte bara en utomhussport! Vi måste få en möjlighet att kunna träna även om det är kallt ute.

Den friidrottshall som är närmast är Friidrottenshus i Göteborg, men dit har vi inte tillträde eftersom Varberg inte tillhör Göteborg. Det finns ingen plats för oss att träna på. Halmstads hall är gammal och lever inte riktigt upp till dagens krav. Varberg behöver en friidrottshall!

En friidrottshall är i stort sett självgående så fort den är färdigbyggd, det finns inget gräs som hela tiden måste klippas och kritas som en fotbollsplan. Man behöver inte fylla på mer vatten hela tiden som i en simhall. Vi kan anordna tävlingar och tjäna in pengar på vår hall. Skolan kan ha gympa lektioner där på dagtid och vi tränar där på vår fritid.

 

De tävlingar som finns på vintern får vi se som träning för det är enda gången som vi kan få göra våra grenar ordentligt. Då kan vi springa, vi kan hoppa och landa vi kan stöta kula och vi får göra det som vi tycker om. Vi tycker inte om att trängas i en fjärdedels hall, vi tycker om friidrott! Det är faktiskt stor skillnad på att t.ex. hoppa längd med språngbräda och landa i tjockmatta mot att göra ett riktigt avstamp på planka och landa i en grop med sand.

 

Men trots våra usla förutsättningar på placerar vi oss ändå högt på tävlingarna, och det jobbigt att veta att man kunde ha gjort bättre ifrån sig om man hade fått träna ordentligt. Vi vill utvecklas och bli bättre men det kan vi inte. Vi har två möjligheter just nu:

• antingen så slutar vi hel med friidrotten eller

• så måste vi byta klubb     

Är det var Varbergs kommun vill?

En friidrottshall med kulringar, hoppgropar och en rundbana skulle vara guld värd för oss. Då skulle vi kunna träna, utvecklas och slippa känn att vi inte har kunnat göra vårt bästa på tävlingar. Vi tränar tre gånger i veckan och friidrotten är en stor del av våra liv. Tycker inte ni att vi kan få läggs de timmarna i en riktig friidrottshall? Det tycker vi!

//Elvira, Lisa, Louise från Varbergs Gif friidrott

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här