Varbergs kommun river inte upp sitt beslut om ny verksamhet för lagring och återvinning av schaktningsmassor i Syllinge. Arkivbild: Rebecka Kvint.
Varbergs kommun river inte upp sitt beslut om ny verksamhet för lagring och återvinning av schaktningsmassor i Syllinge. Arkivbild: Rebecka Kvint.

Deponi får klartecken av kommunen en gång till

Varbergs kommun river inte upp sitt beslut om ny verksamhet för lagring och återvinning av schaktningsmassor i Syllinge.

ANNONS
|

Företaget Massoptimering hyr mark på Hjörne gård i Syllinge för att upprätta en lagringsplats på sex hektar. HN skrev om ärendet för några veckor sedan då grannar ifrågasatte verksamhetens etablering i ett område som inte var industrimark.

Sedan miljö- och hälsoskyddsförvaltningen tagit emot klagomålen har de undersökt och bestämt att inte vidta några åtgärder mot tidigare beslut.

– Beslutet skickades ut den 22 september, säger Lisa Johansson, miljö- och hälsoskyddsinspektör.

Grannarnas kritik till miljö- och hälsoskyddsförvaltningen handlar om att de inte ska ha informerats om att verksamheten i Syllinge hade godkänts.

De motsätter sig beslutet och tar upp kulturvärdet av marken i området, som ska härstamma från 1800-talet och ha ett rikt växt- och djurliv. Ljudnivån på långtradarna som trafikerar grusvägen nämns också.

ANNONS

Men miljö- och hälskoskyddsförvaltningen ger fortsatt klartecken för företaget Massoptimerings verksamhet Syllinge. Samhällsutvecklingskontorets kommunekolog har sett över området och gjort bedömningen att ingreppen i naturmiljön inte ger någon negativ påverkan på naturvärden i kommunens naturvårdsprogram.

Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen konstaterar också att det inte finns något som styrker att området skulle klassas som kulturmark. Vidare är långtradarnas ljudnivåer för låga för att överskrida Naturvårdsverkets riktlinjer.

Grannarna har fem veckor på sig att överklaga beslutet. Susanne Gustafsson är en av dem som engagerat sig, hon kommer tveklöst att överklaga och ifrågasätter bland annat att Länsstyrelsen inte ombetts yttra sig.

– Det är skrattretande att kommunen tar ett sådant beslut. Det här gör mig jätteupprörd, säger hon

ANNONS