Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

”Den yngre generationen vill ofta sätta sin egen prägel”

Att massproducerat kostar mindre än specialtillverkade snickerier säger sig självt. Men originalitet är också en valuta, och den står för närvarande högt i kurs. Det menar Peter Berg, finsnickare och vd på Varbergs Snickeri.
– Man vill vara unik och ha något som ingen annan har, och det får man hos oss.

Peter Berg inledde sin yrkesbana som byggnadssnickare, men när 90-talets ekonomiska kris slog undan benen för branschen var han tvungen att tänka om.

– Jag omskolade mig till finsnickare i Malmö och efter utbildningen fick jag jobb direkt. Då hette företaget Perry’s snickeri och möbeldesign och låg i Tångaberg, berättar Peter.

2012 köpte han verksamheten av sin gamla arbetsgivare och i samma veva bytte bolaget namn till Varbergs Snickeri. Sex år senare slogs firman ihop med närbesläktade Bygg och Inredningar och flyttade till deras lokaler på Susevindsgatan.

Här tillverkar man måttbeställda fönster, kopior av gamla lister, platsbyggda garderober, moderna kök och mycket mer.

– Nu är vi åtta snickare i företaget och tillsammans har vi en väldigt bra bredd med både byggnads- och finsnickare, säger Peter.

Och just bredden är snickeriets styrka, menar Peter Berg.

”Arbetstimmarna som kostar”

– När vi renoverar hus kan det dyka upp svåra lösningar som inte går att köpa, och då kan vi som jobbar i verkstaden bygga dem här. Det som inte den ena har gjort har den andra gjort, och så snackar man ihop sig och ger varandra råd, säger Peter och fortsätter:

– Om man nischar sig på en produkt blir man väldigt sårbar för nedgångar i konjunkturen, men eftersom vi är så breda har vi inte märkt särskilt mycket av de kriser som varit.

På samma sätt är det med priserna på virke, som stigit kraftigt till följd av de flaskhalsar som uppstått i coronapandemins spår och som spätts på ytterligare av kriget i Ukraina. Turbulensen har inte påverkat Varbergs snickeri nämnvärt.

– Jag kan tänka mig att de som håller på med produktion av ett och samma material får problem. Men vi kan välja andra material och andra längder. Man får leta runt bland de leverantörer vi har och se vad de har inne för tillfället. Och prishöjningarna drabbar inte våra kunder särskilt mycket eftersom det är arbetstimmarna som kostar.

Fler vill ha unika hem

Att tillverka snickerier på beställning kommer med en prislapp – att konkurrera med massproduktion är inte möjligt – men det behöver inte alltid bli så dyrt som man kan tro, hävdar Peter Berg.

– Vi gör en hel del kök, just nu vill många ha platsbyggda och platsmålade shakerkök, och jämfört med de mer exklusiva märkena ligger vi inte högre. De flesta som vänder sig till oss är också beredda på att det kostar en slant, men de tycker samtidigt att det är värt det.

En hel del har hänt under Peter Bergs 26 år i branschen. Maskinerna har till exempel blivit mer avancerade och mer självgående, men även kundernas önskemål har förändrats.

– Många fler är intresserad av sina hem nu, och den yngre generationen vill ofta sätta sin egen prägel på sin bostad. Man vill vara unik och ha något som ingen annan har, och det får man hos oss.

– Det är ett väldigt varierande och stimulerande jobb.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här