Kristian Helgesson, tillförordnad chef för kost och städ i Varbergs kommun.
Kristian Helgesson, tillförordnad chef för kost och städ i Varbergs kommun.

”Den åtgärd som gör minst ont”

Det slängs inte mer mat när enbart vegetarisk mat serveras. Åtgången är något mindre men Varbergs kommun har som ambition att laga så bra, god och näringsriktig mat som det går.

ANNONS
|

För att spara pengar har kommunen beslutat att införa ytterligare en vegetarisk skolmatsdag per vecka. Sedan ett år tillbaka har det varit en dag och nu blir det alltså två. Kalkon kommer inte att serveras som pålägg och ägg tas bort från frukost och mellanmål. Tomat, gurka och isbergssallad kommer bara att serveras på salladsbordet under säsong. Varannan gång fisk serveras så tillagas fryst i stället för färsk fisk.

– Vi näringsberäknar kosten vi serverar och vi riskerar inte att servera kost som inte är näringsrik, säger Kristian Helgesson, tillförordnad avdelningschef för kost och städ.

Han berättar att det varierar kraftigt hur mycket mat som går åt beroende på vilken rätt som serveras. Vissa är mer populära än andra. Generellt sett så går det åt något mindre de dagar en vegetarisk rätt står på menyn.

ANNONS

– Vi har fått i uppdrag av barn- och utbildningsnämnden att servera mer klimatsmart mat i skolan. Dessutom ligger det i linje med kommunens miljömål att servera mer vegetariskt.

De två miljoner kronor som ska sparas genom att minska på kött, kyckling och fisk i kosten utgör 6,7 procent av årsbeloppet i budgeten. Men att det kommer att vara två vegetariska dagar för all framtid är inget som är inristat i sten, enligt Kristian Helgesson.

– Det finns olika sätt att hantera besparingen på. De åtgärder vi har vidtagit nu är de som gör minst ont. En annan variant kan vara att ha kött fler dagar i veckan men att minska mängden kött i recepten. Nu har vi låtit en kötträtt vara en kötträtt, säger han.

En vanligt förekommande synpunkt är att det skulle slängas mer mat när det serveras vegetariskt men det stämmer inte påstår Kristian Helgesson. En förälder som hörde av sig till HN ifrågasatte valet att servera tomatsås och pasta en dag.

– När vi näringsberäknar går vi inte in på varje rätt för sig utan vi tittar på en fyraveckorsperiod.

ANNONS