Delade meningar om misstänkt skurna hästar

Ett stort antal hästar har utsatts för misstänkt djurplågeri under 2020 i Varbergs kommun. Polisen har totalt fått in åtta anmälningar och fem hästar har avlivats. Vad är det som händer? Är det en galen hästsadist i farten eller är det olyckliga omständigheter som ligger bakom? Eller är det båda delarna? Åsikterna går isär.

ANNONS
LocationVarberg||

– Det är så mycket som vi inte vet om de här brotten. En sådan fråga är om förövare håller sig till ett enda djurslag eller om de kan angripa flera, säger Helena Striwing som är jurist och författare med djurskydd som specialitet.

Rapporterna om misstänkt djurplågeri i form av hästskärningar har duggat tätt under sommaren. Men faktum är att den första händelsen under 2020 inträffade redan den 7 januari. En häst påträffades då i sin hage med svåra skador på senorna i benen och fick avlivas. Efter det har ytterligare sju anmälningar inkommit till polisen.

Den senaste händelsen inträffade den 23 augusti då ponnyn Sanny skadades så svårt att hans liv inte gick att rädda. Den gången var det i Tvååker. Tidigare händelser har skett i Rolfstorp, Valinge och Veddige.

ANNONS

Totalt har fem hästar nu fått avlivas till följd av skador som till synes har uppkommit genom att de har blivit utsatta för någon form av våld från mänsklig hand.

Polisen förbryllade över mängden anmälningar

Polisen arbetar efter tre arbetshypoteser: Antingen att en människa har gjort det här mot hästen, eller så har en annan häst tillfogat hästen skadorna, eller så har hästen gjort det mot sig själv. Till exempel är det mycket vanligt att brunstiga ston backar in i risiga träd eller buskar och kliar sig varpå djupa skador kan uppkomma inuti slidan och vid sidan om denna menar vissa veterinärer.

– Det går inte att utesluta någon av hypoteserna. Det finns inget som styrker varken den ena eller andra hypotesen i något av de här fallen, säger Thomas Alm som är förundersökningsledare på polisen och fortsätter:

– Hästskärningar är något som kommer tillbaka från år till år, men så många som det har varit i år brukar det inte vara.

Inget nytt fenomen

Hästskärningar är ett fenomen som har funnits under lång tid i Sverige. Någon enhetlig nationell statistik för hur vanligt förekommande det är finns inte. Den första stora vågen av händelser rapporterades under 1980-talet i området kring Borås och Ulricehamn. Det handlade då om ett 20-30 tal polisanmälningar och veterinärer runt om i landet blev förbryllade över vad det var som skedde.

ANNONS

2005 genomförde den numera nerlagda Djurskyddsmyndigheten, på regeringens uppdrag, en utredning om i vilken omfattning människor använder djur i sexuella sammanhang. Utredningen sträckte sig från 1970-talet fram till 2004. I den pratas det om 209 fall där majoriteten ska ha skett från 1990-talet och framåt. I 161 av fallen rörde det sig om händelser där hästar var inblandade.

Antalet anmälningar i Västergötland minskade drastiskt efter den första vågen och efter det har fenomenet ofta blossat upp i Skåne och Dalarna, men det har även förekommit på andra platser. 2013 nåddes något utav av en kulmen då tidningarna svämmade över av rapporter om hästskärningar på olika platser i landet.

Tyvärr är detta ett problem som alla hästägare fortfarande måste försöka skydda sina djur mot.

Veterinärförbundet har tidigare varnat

Sveriges Veterinärförbund gick då ut och varnade hästägare, vilket ledde till att en grupp veterinärer skrev en artikel på DN Debatt som fick stort genomslag. De ifrågasatte proportionerna på rapporteringen och menade också att de allra flesta händelserna handlar om hästar som har skadat sig själva.

Johan Beck-Friis är generalsekreterare på Svenska Djurskyddsföreningen. 2013 var han informationsansvarig på Sveriges Veterinärförbund och aktiv i debatten. Han uppskattade då att ett tjugotal händelser skedde varje år.

– Tyvärr är detta ett problem som alla hästägare fortfarande måste försöka skydda sina djur mot. Det finns ett litet fåtal människor som ger sig på hästar av olika skäl: sexuella, aggressiva eller andra skäl. När och var de dyker upp är omöjligt att förutse, men det verkar alltid komma nya, säger han.

ANNONS

Han upplever att problemet har minskat på senare år. Svenska Djurskyddsföreningen arbetar dock fortfarande aktivt med att informera om hur hästägare ska skydda sina hästar från den här typen av händelser. Att hästskärningar orsakade av människor inte skulle vara ett fenomen som förekommer ger han inte mycket för.

– Symmetriska skador eller skador med spår av gärningsmannen i hästens närmiljö är svåra att förklara genom olyckor. Vissa skador går inte att förklara på annat sätt än genom medveten mänsklig påverkan, säger Johan Beck-Friis.

Han poängterar att det i många fall är så att skadorna har naturliga förklaringar, men att det samtidigt är viktigt att inte förneka förekomsten av attacker mot hästar av människor.

– Både djurägare, polis och veterinärmedicinsk expertis undersöker skadade hästar innan man bedömer att det ligger en medveten mänsklig handling bakom skadan. Den som negligerar eller förringar detta faktum riskerar att utsätta andra hästar för fara genom att inte varna omgivningen, säger Johan Beck-Friis.

Ingen har någonsin blivit påkommen

Hallands Nyheter har talat med en veterinär, som inte vill medverka med sitt namn, som har stor erfarenhet av att arbeta med skadade hästar. Han menar att man måste skilja på skärningar som sker inne i ett stall och skärningar som skett när hästarna varit ute på bete.

ANNONS

Att det skulle förekomma skärningar av hästar som befinner sig ute på bete tror han inte på alls. Han menar att det är i stort sett omöjligt att närma sig en häst på det viset och sedan skada den upprepade gånger. Han säger att man aldrig har ertappat någon hästskärare eller hittat några bevis för att någon ska ha skadad sig i samband med en attack av det slaget.

På senare tid har många av hästskärningarna handlat om att man skär hästarna i benen och att man försöker kapa av senorna istället för något sexuellt motiverat våld. Så har även varit fallet i Varberg.

Även detta ställer sig den anonyma veterinären mycket tveksam till. Han menar att det är vanligt att hästarna orsakar även dessa skador själva. Han säger att påståenden som att man inte hittat något i hagen som orsakat skadan beror på att man har för dålig kunskap. Han har personligen hittat mängder av föremål som orsakat skador men som inte alls uppmärksammats av djurägaren eller polis.

Hästen hade utsatts för kraftigt övervåld, det blir inte sådana här skador annars.

DNA-bevisning genom sperma

Det finns fall som lett till åtal och fällande domar. 1998 genomförde en 23-årig man flera knivskärningar mot hästar i Skåne. Han dömdes 1999 till fängelse i ett år och sex månader för skadegörelse och grov skadegörelse.

ANNONS

2009 dömde tingsrätten en 40-årig man i Dalarna för djurplågeri och grov skadegörelse till sex månaders fängelse för att ha förgripit sig på ett sto. Mannens sperma hittades på platsen.

– Hästen hade utsatts för kraftigt övervåld, det blir inte sådana här skador annars, säger Helena Striwing och fortsätter:

– Det är omöjligt att uttala sig om hur ofta övergrepp av den här sorten förekommer. Det är fundamentalt att klarlägga vad som hänt. Det är först då man kan se om det kan finnas företeelser i tillvägagångssätt och annat som kan tyda på att det är en och samma gärningsman.

Det går inte att dokumentera platsen nog menar Striwing och det gäller att undersöka platsen så noga att det går att utesluta att skadorna inte har uppkommit på annat sätt än att en människa har varit inblandad. Det handlar om att säkra spår, veterinärundersökningar ska genomföras och i förekommande fall även obduktion av djuret.

– Som brottsplatser betraktade är miljön krävande för utredare, då djur rör sig i denna. Sperma kan inte alltid säkras på eller i djurs genitalier.

Experten ser inga tydliga gemensamma nämnare

I de fall där polisen har gripit gärningsmän som senare har blivit dömda för händelser kopplat till våld mot hästar finns det få gemensamma nämnare. Ålderspannet är mellan 23 och 67 år. De har varit gifta och haft barn och någon har levt ensam.

ANNONS

– Det enda som framstår som gemensamt är att de bevisligen angripit hästar, hade vana vid hästar sedan tidigare genom att uppehålla sig vid stall och i ridskolemiljöer.

Majoriteten av polisutredningarna när det gäller misstänkt djurplågeri i form av sexuellt våld eller hästar som uppvisar skärskador läggs ner.

– Utredningar läggs ner om inget substantiellt finns som kan leda fram till misstankar mot någon, säger Helena Striwing.

Så förutom djurens lidande finns också mänskliga skäl att stoppa djurplågare tidigt.

Hårdare straff behövs

Åsa Hagelstedt är generalsekreterare på Djurskydd Sverige. Hon lyfter en annan viktigt aspekt kring fallen med hästskärningar. Våld mot djur är ofta ett förstadie till våld mot människor.

– Så förutom djurens lidande finns också mänskliga skäl att stoppa djurplågare tidigt, säger hon och fortsätter:

– Det är fruktansvärt med denna typ av djurplågeri. Det jag fått höra från polis, bönder och forskare är att denna typ av brottslighet ofta begås av människor som har någon typ av psykisk störning eller sjukdom.

Hon menar också att det är ett problem att brott mot djur har så låg straffrättslig status. Hagelstedt tror att det innebär att polis och åklagare inte prioriterar brotten i tillräckligt hög utsträckning.

– Därför är det mycket bra att en utredning nu föreslagit införandet av grovt djurplågeri med högre fängelsestraff, det bör införas snarast, säger Åsa Hagelstedt.

ANNONS

Polisen har ingen misstänkt

Utredningarna kring händelserna i Varberg ligger på förundersökningsledaren Thomas Alms bord. Han berättar att flera av utredningarna är nerlagda. Det har inte funnits några spår för polisen att jobba vidare på. Polisen ser heller inget tydligt samband mellan de olika händelserna.

– De fyra hästarna i Valinge ser vi som en separat händelse och de har inte med de andra att göra. Där har hästarna andra typer av skador som är väldigt svåra för hästarna att tillfoga sig själva, säger Thomas Alm.

I det ärenden är fler förhör på gång.

– Vi har vissa arbetshypoteser som vi jobbar efter, men vi har ingen skäligen misstänkt i nuläget.

Vad tror du det är som har hänt?

– Det finns folk som är övertygade om att det är människor som gjort detta mot hästarna och det finns folk som är övertygade om att det är hästarna som gjort det mot sig själva. Det är en debatt i hästvärlden. Vi jobbar efter de här tre hypoteserna och det finns inget som talar mer för någon av dem just nu, säger Thomas Alm.

De allra flesta fall har en naturlig förklaring men det förekommer enstaka fall med starkare misstankar och även bevisade fall.

De flesta fall har naturliga förklaringar

På Sveriges Veterinärförbund har det tidigare förekommit diskussioner kring hästskärningar generellt. Men för tillfället finns det ingen sådan berättar Tove Särkinen som är kommunikationsansvarig på förbundet. Det som har hänt i Varberg har man ingen kännedom om.

ANNONS

Hon säger också att det i nuläget inte finns några indikationer från myndigheter eller kollegor om att det skulle finnas behov av någon allmän varning till hästägare.

– Många kollegor ute i fält och på kliniker och djursjukhus tycks, precis som vi som nu arbetar inom förbundet med den bakgrundsinfo vi har idag, vara av uppfattningen att de allra flesta fall har en naturlig förklaring men det förekommer enstaka fall med starkare misstankar och även bevisade fall, säger Tove Särkinen.

Fakta: Detta har hänt 2020

7 januari i Valinge: Ägaren upptäcker en sårskada på sin hästs ben. Det finns ingen förklaring till hur de ska ha uppkommit. Skadorna visar sig vara så omfattande att hästen senare avlivas. Händelsen polisanmäldes först i juni. – Utredningen pågår fortfarande.

8 maj i Rolfstorp: När ägaren ska titta till sin häst på morgon upptäcker denne att hästen har ett nästan 30 centimeter långt snitt ner till benet nedanför manken. Hästen hade förlorat mycket blod och det beslutades att hästen skulle avlivas på plats i hagen. – Utredningen är nerlagd.

3-4 juni i Valinge: Två hästar påträffas med djupa skärskador i senorna på benen. En av veterinär bekräftar att skadorna har uppkommit av ett vasst föremål. Hagen söks igenom men inget hittas. Skadorna är såpass allvarliga att båda hästarna avlivas. – Utredningen pågår fortfarande.

3 augusti i Veddige: I en hage i Veddige hittar en ägare sin häst kraftigt blödande från underlivet. En veterinär konstaterar att det finns flera sticksår kring underlivet och större sårskada längre in i slidan. Hästen behöver en längre tids vård, men klarar sig. – Utredningen är nerlagd.

23 augusti i Tvååker: En häst påträffas med svåra skador kring underlivet. Hästen har också brännmärken på bringan och skav under manen. Hästens liv gick inte att rädda. I samma hage påträffas en annan häst med skärskador på benen. – Utredningen pågår fortfarande.

LÄS MER:Ännu en häst utsatt för misstänkt djurplågeri

LÄS MER:Häst skuren i underlivet

LÄS MER:Jenneli Engström fick avliva hästar efter misstänkt djurplågeri

LÄS MER:Fyra hästar skurna – tvingades avlivas

ANNONS