Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Del av stationshuset kan komma att rivas

Just nu utreds tre olika alternativ för hur sprickbildningen i stationshuset i Varberg ska stoppas. Ett av alternativen är att riva huvudentrén.

På måndagsförmiddagen har Trafikverkets projektledare Mathias Wärja en blandning av goda och dåliga nyheter gällande sprickbildningen i stationshuset.

– Rörelsen i utbyggnaden har stannat av och den rör sig nu bara med 0,1 millimeter i timmen. Huvudbyggnaden rör sig inte alls och där finns heller inga skador, berättar han.

Men att rörelsen har stannat av behöver inte vara av godo.

– Det kan bero på att utbyggnaden nu vilar på stabil grund, och i så fall är det bra. Men att rörelsen har stannat av skulle också kunna bero på att det är huvudbyggnaden som håller emot, och då är det inte bra, säger Wärja.

Om det är så att utbyggnaden ”hänger” på huvudbyggnaden så kan ytterväggarna i huvudbyggnaden komma att skadas.

Men i nuläget är alltså skadorna begränsade till den utbyggda huvudentrén på stationens framsida. Och för att få bukt med detta utreds tre olika alternativ.

– Vi skulle kunna grundförstärka utbyggnaden, eller fästa upp utbyggnaden mot utbyggnaden. Men det kan också blir så att vi plockar ned utbyggnaden för att in ett senare bygga upp den igen. Det är inget orealistiskt alternativ, säger Wärja.

Förutsättningarna för rivningsalternativet har redan börjat utredas tillsammans med en rivningsfirma och i samråd med stadsbyggnadskontoret, som behöver involveras inte minst eftersom byggnaden är k-märkt.

Stationshuset kommer att hålla stängt i minst en vecka till. Däremot kan eventuellt vissa tunnelarbeten i gropen framför stationen återupptas tidigare.

– Det är i så fall sådana arbeten som inte innebär att vatten tillförs och som inte heller inte innebär några vibrationer, säger Wärja.

Beslut om vilka åtgärder som ska vidtas för utbyggnaden kommer att tas på onsdag.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här