Deilig kök har öppnat i Varberg. Anna Marxén och Marelius Moen står bakom vinbaren.
Deilig kök har öppnat i Varberg. Anna Marxén och Marelius Moen står bakom vinbaren. Bild: Elina Sundström

Deilig vinbar - en plats där samtalet får ta plats

Nu har vinbaren Deilig Varberg på Västra Vallgatan öppnat. Här står livets goda i form av mat, dryck och umgänge i fokus. En mötesplats att trivas på, oavsett om det är en AW mitt i veckan eller storfirande.

ANNONS
|

Johnny Cash hörs på vinylplatta. Kocken Sebastian Falchenberg, hackar och fräser i det nya köket. Fredagen den 6 november var premiären för Deilig Varberg.

Den något så när norskkunnige vet att Deilig har med något gott, delikat, läckert att göra. Det var just i Norge som Anna Marxén och Marelius Moen träffades för 1,5 år sedan, på den prisbelönta vinbaren där Marelius jobbade som sommelier. Anna är uppvuxen i Varberg men har bott de senaste 13 åren i Norge. Hon har jobbat med allt från sälj till varumärkesansvar för importörer av vin & sprit. Senaste åren jobbade hon som egen inom fotografering, PR och kommunikation. Marelius är uppvuxen i Tromsö där han gick på kockskolan.

ANNONS

– Jag valde snart därefter att byta köket mot restauranggolvet där jag fick mingla med alla gästerna och göra det jag gillar allra bäst - hälla vin, säger han.

I början av 2020 föddes idén om att stanna i Oslo i ett och ett halvt år och sedan öppna vinbar i Varberg 2021.

– Men sedan kom corona tre veckor senare, säger Anna.

Vinbarerna slog igen i Norge. De bestämde sig för att ta tag i drömmen med detsamma. Flyttlasset gick till sommarstugan i södra näs och de fick nycklarna till lokalen den andra juli. Sedan dess har renoveringsarbetet pågått i full fart tillsammans med tillståndsansökningar och möten.

”Vårt normala”

Många frågar dem hur det är att starta nytt mitt i pandemin.

– Men det här är vårt normala. Vi får göra det på ett ansvarsfullt sätt, så att man kan socialisera och inte krypa på väggarna, det håller inte psykiskt i längden. Vi har anpassat vinbaren så att det är mer än 1,5 meter mellan oss och gästerna och med avstånd mellan stolarna så att man kan sitta vid baren, säger Anna.

Anna står för design och inredning. De fokuserar på att i största mån nyttja lokala förmågor.

– Vi kommer samköra beställningar med grannrestauranger, skapa event tillsammans med till exempel Lokalen Snackbar som stöttat och hjälpt oss mycket i uppstartsprocessen. Inkludera lokal tång i menyn från Louise Hay på Vågrät, Levain från Kustbageriet till alla våra toasts, den lokala förmågan Lise på Ink&Lise ritar logo och utformar menyn. Happy Homes har varit moraliskt stöd och en fantastisk leverantör när jag bestämde mig för att göra all målning själv. Samarbete är vägen att gå, det är så vi får Varberg att rulla, säger Anna.

ANNONS

En mötesplats

Det börjar ryka i grytorna bakom baren.

– Jag ser fram emot att träffa gäster och slå av en prat. Vi kommer att ha mycket småhappenings i vardagen som vinsmakningar och kurser. Man ska kunna ha AW på ett bord och någon sitter och läser en bok vid ett annat, säger Marelius.

– Vi vill skapa en mötesplats där det inte nödvändigtvis måste bli middag men inte heller bli klubb. Där man kan sitta ner och prata och höra varandra. Det är en plats där samtalet får ta plats, säger Anna.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Fokus på Deilig är drycken, med 200 flaskor vin och 40 sorter på glas. Många är biodynamiska, av både klassiska sorter och en del svenskt, polskt, japanskt och engelska bubblor. Kaffet är också en dryck som ligger nära hjärtat, Deilig har tagit fram ett eget ljusrostat (vanligt i Norge), bärigt kaffe i samarbete med Slöinge Kafferosteri, ”Berry Me?” och en annan variant är framtagen av Micke på Meltzers, lokalt rosteri i Varberg. Sist i den 25-sidiga menyn kommer maten, med 10 rätter, både enklare och mer matiga rätter.

ANNONS