Defekta nallar från Gekås auktioneras ut

Insamlingsstiftelsen Loza Foundation kommer under två veckors tid auktionera ut 30 defekta nallebjörnar från Gekås. Syftet är att hjälpa barn och funktionshindrade på en ökänd institution i Nordmakedonien.

ANNONS
|

När Gekås barnavdelning kontaktade stiftelsens grundare Sabina Grubbeson och sa att de ville skänka 30 defekta kramdjur trodde hon att det rörde sig om vanliga små nallebjörnar.

– Sen kom det en hel bil full med jättestora nallar. Då förstod jag att man kanske inte kan ge bort dem till fattiga eller funktionshindrade barn, de har ofta inte förutsättningar för att ha en så stor nalle. Då bestämde vi att i stället auktionera ut dem, säger hon.

Varje nalle har lagats och fått ett namn och en livshistoria hämtad från verkligheten. En av nallarna är till exempel döpt efter den kända skulptören Judith Scott, som föddes med Downs syndrom.

ANNONS

– De har fått namn efter både kända och okända människor för att lyfta fram olika livsöden och berätta hur det kan vara att leva med en diagnos, säger Sabina Grubbeson.

Vanvård och okunskap bland personal

Pengarna som auktionen samlar in kommer att gå till nya gruppboenden för personer som i nuläget bor på den ökända institutionen Demir Kapija i Nordmakedonien.

– Ungefär 14 personer per år som bor på den här institutionen dör på grund av vanvård och okunskap. Våra pengar, ihop med pengar som vi fått från EU till det här projektet, kommer gå till att utbilda personal och starta nya gruppboenden efter den svenska modellen.

Nästa år kommer de första personerna flytta ut från institutionen i Demir Kapija och in i de nya boendena, säger Sabina Grubbeson.

Hur mycket pengar siktar ni på att samla in?

– Marknadsvärdet för nallarna är 20 000 kronor, så vi hoppas åtminstone på det, men helst ännu mer.

LÄS MER:"Det är mitt jobb att försvara de mest utsatta"

LÄS MER:Gruppboende hittar arbete även i coronatider

LÄS MER:Nod smyckar ut skyltfönster i juletid

ANNONS