De vill sätta ljus på sexuella trakasserier

Det talas inte om det. Förövarna är listiga. Men Ida Marko-Varga har pratat högt länge. Nyligen föreläste Ida, tillsammans med mannen Sebastian och lokale simledaren Lasse Westholm, i Varberg om sexuella trakasserier.

ANNONS

Ida Marko-Varga (eller Mattsson som hon hette som ogift) var en lovande simmare. Hon fick också uppleva fyra OS. Hennes karriär kunde ha blivit förstörd redan innan den hade börjat.

Hon lämnade hemmet för att satsa vidare i en mellansvensk stad. Där fanns kompetensen, klubben och framförallt ledaren som hade det som behövdes för att en 15-årig simmare skulle få en skjuts framåt.

Vägen till OS blev inte som Ida hade tänkt sig. Den duktige och lovordade ledaren bjöd hem henne.

– Det konstiga var att hans fru gick strax efter jag kom dit.

Mannen gjorde närmanden och Ida blev förskräckt. Ida berättade direkt på kvällen för sin rumskompis på förläggningen.

ANNONS

– Jag var ju rädd om simningen och ville inte sabba det. Samtidigt ville jag ju bli sedd av min simtränare. Skulle jag samtidigt ifrågasätta honom? Det är en ganska stor beroendeställning.

– Det värsta är egentligen det som händer efteråt när han blev dömd i hovrätten. Förbundet satt och vittnade emot mig under rättegången, på hans sida. Han hade ju gromat dem också...

Lasse Westholm har varit med om liknande saker som tonåring. Skillnaden var att han bar det med sig. Hur skulle det bli om han berättade?

– Förövaren är ofta en otroligt briljant och socialt omtyckt människa. Och du kan inte få prata illa om en sån människa utan att bli misstänkliggjord.

Nyligen visades en dokumentär om Michael Jacksons pojkar som utsattes för liknande förtryck.

– Jag känner igen mig så otroligt mycket.

Som ung hamnade Lasse Westholm i skateboard-svängen. En grupp bildades och en ledare tog hand om ungdomarna.

– Han visade väldigt stort intresse för oss grabbar. Han hjälpte oss och blev som en manager, säger Lasse och fortsätter:

– Gromningprocessen följer oftast ett och samma mönster. I slutänden handlar det om att offret ska vara isolerat och i beroendeställning så att förövaren kan kontrollera allt som händer.

ANNONS

Men allt det här höll Lasse för sig själv.

– Jag har skjutit det här åt sidan helt och hållet, men jag har märkt symptom som varit oförklarliga, även om jag inte kopplat det till det. Det tog nästan 40 år innan jag tog kontakt med Patrik Sjöberg (höjdhopparen som 2015 berättade om sina liknande upplevelser). Efter många år berättade jag för min fru.

Det absolut vanligaste enligt Westholm, är att gromning förekommer inom familjen.

– Men i ett annat sammanhang finns det andra saker. En enskild förgripare kan utsätta 200-300 barn utan att omgivningen reagerar. Alla håller tyst!

Ida Marko-Varga:

– Min förövare ville få mig att tro att det var jag som ville det där.

Hur förebygger man det här?

– Man ska vara vaksam. Kolla belastningsregistret. Man ska veta att förövaren är bra på att groma omgivningen först för att komma åt barnet. Bästa sättet att komma åt rovdjuret är att veta hur rovdjuret jagar. Sätter man ljus på förövaren försvårar man det. Fler föreningar bör påbörja arbetet. Har du som förening en tydlig policy så vågar inte förövaren sig inte in utan att tänka efter en och två tre gånger.

– Det viktigaste är att pratar om det. Lägger man locket på, som i vissa sporter och hästföreningar, blir det som en kultur. Det är det som är så sjukt.

ANNONS

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten

Född: 1985 (i Staffanstorp), som Ida Mattsson.

Bor: Malmö.

Sysselsättning: ledare för ungdomssimmare samt driver företag som bedriver enskild simträning. Dessutom föreläser Ida i projektet ”Tre-ska-bli-noll”

Familj: maken Sebastian och barnet Vincent.

Klubbar: SK Triton (Staffanstorp), SK Ran (Malmö) och Trelleborgs Simsällskap.

Olympiska spel: 4 (2004 (Aten), 2008 (Peking), London (2012), Rio (2016).

Meriter, VM (kortbana), brons 800 m frisim 2004, brons 400 m frisim 2006. EM (långbana): brons 800 m frisim, brons 400 m frisim 2008. Övrigt: Vann 100 frisim på ungdoms-OS och vann samtliga grenar svenska ungdomsmästerskapen (Sumsim) under samma år.

ANNONS