Barnmorskorna Helena Isaksson, Elinor Jönsson Odeback och Emma Christersdotter Engblom anordnar ett förlossningsförberedande event på Åkulla outdoor resort
Barnmorskorna Helena Isaksson, Elinor Jönsson Odeback och Emma Christersdotter Engblom anordnar ett förlossningsförberedande event på Åkulla outdoor resort Bild: Privat

De vill förbereda gravida inför förlossningen

Åkulla. Många kommer oförberedda till förlossningen. Det vill tre barnmorskor som arbetar på förlossningen ändra på med ett förlossningsförberedande event.

ANNONS
|

De kallar sig Tre Barnmorskor på Instagram och består av Helena Isaksson, Elinor Jönsson Odeback och Emma Christersdotter Engblom. Den 6 juli anordnar de ett förlossningsförberedande event på Åkulla outdoor resort.

– Alla aktiviteter på Mödravårdscentralen har ju dragits mer under pandemin och partnern har inte känt sig delaktig. Därför hade vi ett event hösten 2020 och vi hade planer för fler, men sedan satte de hårdare restriktionerna stopp, säger Elinor Jönsson Odeback.

Nu är det dags igen och behovet är stort, enligt de tre barnmorskorna.

– Det är väldigt vanligt att par kommer oförberedda till förlossningen, vilket ökar risken för att det blir en negativ upplevelse. Det finns många rädslor inför en förlossning och allt för många väljer då att skjuta bort känslorna i stället för att ta itu med dem och förbereda sig, säger Elinor Jönsson Odeback som varit barnmorska på förlossningen i Varberg sedan 2009.

ANNONS

Genom att lära sig mer om hur knoppen och kroppen hänger ihop, träna och tänka rätt ökar möjligheterna för en positiv upplevelse under förlossningen.

Elinor och Emma har sina teorier om varför det finns så många rädslor förknippat med barnafödande.

– Många hör skräckhistorier om förlossningar i media och det gör att många känner oro för att det värsta ska hända, säger Elinor Jönsson Odeback.

– Alla gånger det går bra, som det ju nästan alltid gör, kommer inte fram på samma sätt, säger Emma Christersdotter Engblom.

Under en graviditet läggs så klart mycket fokus på föderskan och det är vanligt att partnern ofta känner sig utanför.

– Det är vanligt att partnern inte känner sig delaktig och undrar vad den egentligen kan hjälpa till med. Men man är ju ett team som ska göra det tillsammans. Det finns så otroligt mycket man kan göra som partner under en förlossning – stötta, peppa, hjälpa till att göra andningsövningar. Och bara att vara närvarande. Det är så klart stor skillnad för föderskan om partnern är delaktig eller om den sitter passiv och tittar ner i sin mobil, säger Elinor Jönsson Odeback.

Det förlossningsförberedande eventet innehåller flera olika delar med exempelvis massage, andningsövningar, förberedande övningar och yoga. Ensamstående är också välkomna på eventet.

ANNONS

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

ANNONS