Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

De välkomnar besökare till en levande hembygd

Midsommardagsfirande vid Bolsestugan, kura skymning i Klasa och bygdespel. Med traditioner och ett aldrig sinande engagemang flyttar Lindberga hembygdsförening historien in i nutid.

Det verkar först lite ödsligt, men antalet bilar parkerade framför den gula hallandslängan skvallrar om motsatsen. I kanten av en väldig och till perfektion skött gräsmatta går en man med trimmer. Den surrar på avstånd.

– Hej! Så du hittade hit?, säger Britt-Inger Andersson med ett välkomnande leende när hon rundar husknuten. Snart står vi i trädgården och folk dyker upp lite här och var. Det är febril aktivitet.

Ökande intresse

Britt-Inger Andersson är en av över 100 aktiva medlemmar i Lindberga hembygdsförening. Själv är hon delaktig i Klasakommittén som står för omsorg av Klasa hembygdsgård. Andra kommittéer har hand om Bolsestugan, Tiondeboden i Valinge, Rya kvarn och kvarnen i Trönningenäs, vilka också hör till Lindberga hembygdsförening.

– Intresset för hembygden bara ökar, vi får bara fler och fler besökare här varje år, säger Britt-Inger Andersson.

– Vi hittar på väldigt mycket, det är många engagerade. Varje år har vi utställningar och här anordnas spelmansstämmor, veteranbilsträffar, kurser av olika slag och skolorna besöker oss. Det är kul, säger Britt-inger Andersson.

Nätverk och samarbeten

Årligen sätts också bygdespel upp, i år i form av en musikal där unga som äldre medverkar i ensemblen.

– Här finns många nätverk som möts och samverkar, jag tror absolut det är en av anledningarna till att folk blir intresserade, säger Jan Vastesson.

Själv är han biodlare och en av de som sedan länge har hand om bikuporna vars små tak sticker upp bakom gärdsgården, i närheten av den gamla skvaltkvarnen längst ner i trädgården.

Viktiga fikapauser

Så blir det kaffe. Efter en rundtur i vävstuga, bakstuga och linbasta möter en doft av nybakat runt bordet i manhusets välpyntade finrum. Det är trasmattor på golven, välsnidade linneskåp längs väggarna och kaffet dricks ur tunna små koppar, på fat. Man delar kunskaper och framtida projekt tar form.

– Vi försöker förnya oss och göra folk delaktiga. Det ska inte vara något museum och det är det inte här, det är levande säger Britt-Inger Andersson.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten.

Lindberga hembygdsförening:

Lindberga hembygdsförening är en av 14 hembygdsföreningar i Varbergs hembygdskrets.

Föreningen verkar inom socknarna Lindberg, Valinge, Stamnared och Torpa.

Arbetet utgörs av medlemmars frivilliga insatser. Finansieringen sker till stor del av aktiviteter och medlemsavgifter och vid större arbeten även av donationer från stiftelser och privatpersoner.

Mer information. På lindberga.se kan du läsa mer om hembygdsföreningen och dess sommarprogram.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här