Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/14

De tränar utomhus i alla väder

Torsdag förmiddag fylls gårdsplanen på Spira gård i Tvååker med barnvagnar, träningsklädda mammor, däck, hantlar och björkstockar. Det är mammaträning utomhus.

När gymmen avfolkades i samband med pandemin började fler upptäcka träning utomhus. Så här års är det dock de mest inbitna utomhustränarna som är kvar.

– Många väljer utomhusträning för att de känner att de inte trivs på gymmen. Några har tvingats att testa på grund av pandemin och fått en aha-upplevelse, men de har också varit de första att droppa av när det blir kallare väder, säger Sandra Molvig på företaget Varberg in Motion, som har utomhusträning som affärsidé.

Träningen hålls oftast hemma i Trönninge, där man växlar mellan trädgården och den ombyggda carporten. Men företaget håller även pass i andra områden i kommunen. Som i Tvååker där mammorna just har börjat med uppvärmning genom att boxa i luften.

Träning i 15 minusgrader

Vid en av vagnarna står Olivia Johansson och vaggar vagnen lätt genom att gunga lite på handtaget. Hon håller i kvällspass för Varberg in motion och är den som har gjort att Spira gård fått en träningsinriktning. Gården tillhör hennes sambos farmor och för något år sedan kom idén om att röja ut en del av ladan för att kunna vara under tak delar av träningen.

– Vi har kört med kvällsgruppen i regn, blåst och iskyla. I minus 15 grader som kallast. Det har gått bra, och många inser att det går att träna i olika väder. Lager på lager fixar allt, säger Olivia Johansson.

Men även om det går att vara ute i ur och skur finns det oftast väderskydd i närheten av träningen.

– I Ullared finns en gångtunnel där vi radar upp oss vid regn, vi kan också vara i p-garaget, säger Sandra Molvig.

Vid vackrare väder är träningsplatsen i Ullared extra vacker med sjöutsikt från stranden.

– Jag älskar att leta upp miljöer för träning, att visa folk att det finns platser att träna på i närområdet, säger Sandra.

Cirkelträning med styrkeövningar

Efter uppvärmningen börjar mammorna en cirkelträning där gummiband, hantlar och bildäck ingår i styrkeövningarna. Bebisarna sitter i sina vagnar och tittar på eller sover gott. Men ett och annat barnskrik hörs ibland.

Sanna Dahlööf står och tränar med gummibandet vid vagnen där snart tre månader gamla dottern Olivia ligger. De har varit med sedan Olivia var sju veckor gammal.

– Jag ville komma igång och träna. Det är också bra att träffa folk när man är hemma mycket. Det är ett bra gäng, säger hon innan hon måste lägga träningen åt sidan en liten stund för att gå en sövande sväng med vagnen.

Sista delen av träningspasset sker inne i den öppna ladan. Taket och vindskyddet gör att temperaturen är något varmare. Där är golvet täckt av träflis och stockar, stenblock och stubbar blir träningsredskap. Nu har några av barnen vaknat och tröttnat på att ligga i vagnen. Någon sitter och leker med leksaker på en fäll i ladans hörn, en annan är i mammas famn och blir en levande tyngd i träningen. En tredje bär Sandra Molvig omkring på samtidigt som hon ger instruktioner till de tränande.

– På mammaträningen är det viktigt att de tränande känner att barnen är med. Jag brukar ha en liten station med saker för barnen att greja med, då kan mammorna slappna av, säger Sandra.

”Härligt att träna ute”

De tränande kommer från både närområdet och längre ifrån. Helena Emanuelsson och dottern Vera åker från Derome, de lockades hit av bästa vännen Sara Santesson, som bor i Tvååker och har med sig dottern Selma.

–Det är härligt att träna ute, och med pandemin var det skönt att inte behöva tänka på smitta, säger Helena.

– För mig är det även tillgängligheten, att det händer något här, säger Sara.

LÄS MER: 10 platser att träna utomhus i Varberg

LÄS MER: Alla utegym i Varbergs kommun

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här