Fredrik Lieungh och Anita Förstberg-Lieungh har ordnat ett rum för Ali Asghar Jafari. Där kan han bo medan han väntar på asylbesked och kan fortsätta skola och frisörpraktik tills vidare.
Fredrik Lieungh och Anita Förstberg-Lieungh har ordnat ett rum för Ali Asghar Jafari. Där kan han bo medan han väntar på asylbesked och kan fortsätta skola och frisörpraktik tills vidare.

De tar emot asylsökande Ali

Ett ledigt rum hos Fredrik Lieungh och Anita Förstberg-Lieungh blev boende för Ali Asghar Jafari. Nu kan han fortsätta skola och praktik i väntan på asylbesked.

ANNONS
|

För tre veckor sedan skrev Varbergsposten om Ali Asghar Jafari, ensamkommande från Afghanistan. Då hade han alldeles nyligen fått avslag på sin asylansökan och var med kort varsel på väg till Migrationsverkets förvar i Kållered. Men i sista stund fick han tillfälligt boende hos en familj i Varberg, och färden till Kållered blev aldrig av. När han sedan var tvungen att flytta från det tillfälliga hemmet tog Fredrik Lieungh och Anita Förstberg-Lieungh emot honom.

– Vi har inte någon uttalad längd han får bo här, han får stanna så länge han vill. Det beror snarare på Migrationsverket, säger Anita.

ANNONS

Han kommer nu att bo hos Fredrik och Anita tills det är klart med överklagansprocessen av Migrationsverkets utvisningsbeslut.

Gick fort

– Vi läste om honom i tidningen, och gick på ett informationsmöte hos föreningen Agape på torsdagen. På söndagen flyttade han in hos oss. Det gick fort, det var ju panik med flera av de ensamkommande killarna då, säger Anita.

– Vi tyckte att vi hade plats och ville hjälpa till, säger Fredrik.

Fredrik har en tradition av att ta emot flyktingar i sitt hem. Det började i föräldrahemmet i Norge på 40-talet.

– Vi gömde en judisk kvinna hemma, pappa fixade i ordning ett rum åt henne. Tyvärr hittades hon och deporterades tillbaka till Tyskland, säger han.

På 90-talet gömde Fredrik papperslösa turkbulgarer hemma i Varberg.

– De var rädda och upplevde mycket press. Jag minns en gång när polisen gick in på psyket för att ta flera flyktingar. Då gick jag till polisstationen och frågade om de var galna.

Fortsätter skola och praktik

Skillnaden mellan då och nu är att det inte finns något som helst olagligt med att låta Ali bo hemma hos dem. När Migrationsverket skrev upp hans ålder till över 18 är han inte längre kommunens ansvar. I stället tillfaller ansvaret Migrationsverket. Om Ali inte själv hade fixat boende hade han fått bo på Migrationsverkets förvar tills de hittat ett ledig asylboende för vuxna – var som helst i landet.

ANNONS

Att han får bo hos Anita och Fredrik innebär att han i stället kan fortsätta att studera på Peder Skrivares gymnasium och göra praktik som frisör på Salong Viktoria under tiden han väntar på besked från överklagan av utvisningen.

– Det fungerar jättebra och är väldigt enkelt. Ali ska betala en viss summa för att bo här, och han hjälper till lite hemma som en helt vanlig familjemedlem, säger Anita.

Både Fredrik och Anita tycker att fler ska låta ensamkommande bo hos dem.

– Många tycker att det är en bra idé när de hör att vi har gjort det, men menar att de inte har tid eller plats. Men det borde finnas fler som har utflugna barn och lediga rum, säger Fredrik.

– De här människorna behöver en anknytning till det svenska samhället, säger Anita.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten

LÄS ÄVEN:

ANNONS