De startar höstlovet på Kulturskolan i Varberg med att knåda fram pumpor

Inför Halloween samlades ett antal barn på Kulturskolan för att tillverka pumpor av snabbtorkande lera. Det blev både dekorationer att ställa på verandan och skålar att ta med sig på bus eller godis.

ANNONS
LocationVarberg||

En handfull barn i åldrarna sju till nio år sitter bänkade inne i bildsalen på Kulturskolan i Varberg. Framför sig har de klumpar av fuktig gråvit lera. De har redan visualiserat hur det ska se ut. Det ska bli orangea pumpor med skräckinjagande ansikten.

– Jag ska inte sätta min utanför dörren. Där ska vi ha en riktig pumpa. Den här ska jag göra en skål av som jag kan ha på bus eller godis, säger Olivia Hallberg om leran hon bearbetar.

Kommer allt godis få plats i skålen?

– Ja, den ska bli stor. Jag brukar få mycket.

ANNONS

En konst att få till tjockleken

Det är inte nödvändigtvis lätt att göra en godisskål av lera. Blir kanterna tjocka ryms inte lika mycket. Blir de för tunna finns det en risk att skålen går sönder och då ramlar godiset ut. Det handlar om att balansera nytta och nöje.

– När man går här på Kulturskolan jobbar man med riktig lera som bränns i en ugn men eftersom det här är en höstlovsaktivitet jobbar vi i stället med snabbtorkande lera, säger konstnären Carina Fogde, som håller i kursen.

Nikolina Narkovic och Olivia Hallberg är numera experter på att göra lagom tjocka, pumpaformade, godisskålar av snabbtorkande DAS-lera.
Nikolina Narkovic och Olivia Hallberg är numera experter på att göra lagom tjocka, pumpaformade, godisskålar av lera. Bild: Erik Tjus

Olivia Hallberg gör kanterna på sin skål väldigt tunna. Eftersom leran är snabbtorkande börjar det efterhand uppstå sprickor i hennes skål.

– När det börjar spricka kan man ta lite vatten, säger Carina Fogde och visar Olivia hur hon ska göra.

Olivia fuktar kanterna men då blir väggarna mjuka och faller ihop. Snart blir hon frustrerad.

– Det är inte bråttom. Vi har en och en halv timme kvar. Om man inte blir nöjd kan man börja om, säger Carina.

– Det är ingen idé. Jag blir aldrig nöjd, säger Olivia.

– Du pratar som en riktig konstnär, säger Carina.

Inte viktigt att vara snabb

Barnen har först fått rita en skiss på hur de vill att pumporna ska se ut. Sedan har de masserat den fyrkantiga lerklumpen de började med till en boll.

ANNONS

– Det är lite som att baka, säger Smilla Sällström.

Efter att ha fått till en ungefärlig pumpaform får de skära ut linjer med olika sorters knivar. Det ska bli munnar, ögon och inbuktningar i skalet. De får lära sig att olika redskap är bra till olika saker.

– Vilken ska jag ha? frågar Smilla om redskapen.

– Vilken vill du ha? frågar Carina och Smilla väljer en kniv som är bra att göra en taggig pumpamun med.

Innan den snabbtorkande DAS-leran knådades fick barnen göra en skiss med krita och papper på hur de ville att just deras pumpa skulle se ut.
Innan leran knådades fick barnen göra en skiss med krita och papper på hur de ville att just deras pumpa skulle se ut. Bild: Erik Tjus

Det finns inga regler om hur pumporna ska se ut. Ändå är Smilla noga med att följa Carinas instruktioner. Snart har hon en pumpa som ser lite mer färdig ut än övriga barnens.

– När det kommer till konst är vissa snabba och vissa behöver lång tid på sig. Det viktigaste är att varje person får ta sin tid och prata sitt konstnärliga språk, säger Carina till barnen.

Många andra höstlovsaktiviteter

Dagen efter, när leran torkat, ska barnen tillbaka till bildsalen. Då ska de måla och pynta sina konstverk.

– Kanske kommer det finnas glitter och pärlor, säger Carina.

Lerpumporna är startskottet för kommunens höstlovsaktiviteter. För den som missade tillfället och som klättrar på väggarna finns det mycket annat att göra. Bland annat arrangeras flertalet spökvandringar under veckan.

ANNONS

LÄS MER:Halloween i Varberg och Falkenberg 2022

LÄS MER:Rys och mys lockade långväga besökare

ANNONS