De skickar 100 stövlar till fattiga barn

100 rosa små barnstövlar stod under lördagen uppradade i Varbergs galleria. – Vi vill synliggöra fattigdomen i Europa och öka allmänhetens medvetenhet, säger Sabina Grubbesson, generalsekreterare på Loza Foundation.

ANNONS
|

I samband med internationella dagen för utrotning av fattigdom gjorde insamlingsstiftelsen Loza Foundation i Varberg en installation i form av stövlar – väl synliga för alla shoppare i Gallerian.

– Det är inte ovanligt att barnen går barfota när det är 14 grader och regn ute. Nästa vecka skickar vi stövlarna med en lastbil till en förskola i Nordmakedonien, säger Sabina Grubbesson.

Hon berättar att förskolan i Shutka distriktet i Skopje tar emot barn från de allra fattigaste familjerna. Där får barnen möjlighet att förbereda sig för skolan.

– Skolan är inte en prioritet i de fattigaste områdena. Barnen går oftast inte i skolan när familjen inte har mat för dagen. I Makedonien råder extrem fattigdom och en familjemedlem lever på fyra till fem kronor per dag.

ANNONS

Stövlarna donerades av Jollyroom och eftersom de är ofodrade ville stiftelsen skicka med något mer.

– Vi lade ut en förfrågan på Facebook om raggsockor och inlägget delades flitigt. På så sätt fick vi in handstickade raggsockor, säger Sabina Grubbesson.

Loza Foundation verkar i Moldavien, Kosovo, Nordmakedonien och Bosnien. I Varberg finns lokala samarbeten med de två sistnämnda länderna.

ANNONS