Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

De skickar 100 stövlar till fattiga barn

100 rosa små barnstövlar stod under lördagen uppradade i Varbergs galleria. – Vi vill synliggöra fattigdomen i Europa och öka allmänhetens medvetenhet, säger Sabina Grubbesson, generalsekreterare på Loza Foundation.

I samband med internationella dagen för utrotning av fattigdom gjorde insamlingsstiftelsen Loza Foundation i Varberg en installation i form av stövlar – väl synliga för alla shoppare i Gallerian.

– Det är inte ovanligt att barnen går barfota när det är 14 grader och regn ute. Nästa vecka skickar vi stövlarna med en lastbil till en förskola i Nordmakedonien, säger Sabina Grubbesson.

Hon berättar att förskolan i Shutka distriktet i Skopje tar emot barn från de allra fattigaste familjerna. Där får barnen möjlighet att förbereda sig för skolan.

– Skolan är inte en prioritet i de fattigaste områdena. Barnen går oftast inte i skolan när familjen inte har mat för dagen. I Makedonien råder extrem fattigdom och en familjemedlem lever på fyra till fem kronor per dag.

Stövlarna donerades av Jollyroom och eftersom de är ofodrade ville stiftelsen skicka med något mer.

– Vi lade ut en förfrågan på Facebook om raggsockor och inlägget delades flitigt. På så sätt fick vi in handstickade raggsockor, säger Sabina Grubbesson.

Loza Foundation verkar i Moldavien, Kosovo, Nordmakedonien och Bosnien. I Varberg finns lokala samarbeten med de två sistnämnda länderna.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här