De poddar om Varbergs kulturliv: ”Det skapar samtal”

Ett känt virus skapade ett tomrum för många kulturarbetare. På Kulturhuset Komedianten bestämde man sig för att starta podd.

ANNONS
|

Podden En annan ART består av ett ”dynamiskt team” men där Lisa Pedersen, producent på Komedianten, och Cecilia Jonasson, konstkoordinator, är någon slags röd tråd.

– Vi har båda egna poddar i privat regi och har vurmat lite extra för att göra denna nu framför allt under pandemin, säger Lisa Pedersen.

Idén till att starta en podd föddes i det tomrum som skapades i och med pandemin.

– Vi ställdes inför en ganska frustrerad situation när man jobbar med publika arrangemang som vi i mångt och mycket gör. Jag hade en bokat in en fullspäckad vår med skitmycket kul föreställningar och konserter och så känner man vara ”va fan”, säger Lisa Pedersen.

ANNONS

Eftersom de varken var permitterade eller ville sitta och rulla tummarna på jobbet tänkte de – podd!

– Vi delar en entusiasm för just poddmediet. Det finns något väldigt fint med det här att lyssna och att få igång samtal som känns som ligger nära. Jag tror att det skapar samtal som vi behöver ha, säger Cecilia Jonasson.

Podden består av en blandad kompott av intervjuer, samtal och essäer. Allt på temat Varbergs kulturliv.

– Varberg har en ganska kaxig slogan om att vara ”Västkustens kreativa mittpunkt”. Vi vill prata om vem som definierar kreativitet, och hur vi kan vara en kulturstad som inte bara är ball på sommaren, säger Lisa Pedersen.

En annan ART kommer ut varannan onsdag och bland samtalen hörs Halliforniagrundaren Erik Ruth, bibliotekarier om feel bad-litteratur, ett politiksamtal om barnkonventionen, en stickningsdrottning, de som drog igång språkkaféet och en samhällskritisk och politiskt intresserad ungdom.

– Vi försöker ta in folk i alla åldrar och både från näringsliv, ideell sektor och privat, säger Cecilia Jonasson.

– Vi hoppas att podden kan vara inbjudande in i kulturlivet. Just kulturbegreppet har en ganska hög och osynlig tröskel, och många känner kanske inte att man är välkommen in i det rummet. Det som är så fint när man går och lyssnar på en podd är att när man har lyssnat tillräckligt många gånger känns det nästan som att man känner de som pratar, säger Lisa Pedersen.

ANNONS

Sofie Brinkmo är enhetschef på kultur- och fritidsförvaltningen och alltså poddarnas chef.

– Vi ställde om vår verksamhet till i stort sett helt digital, vilket fungerade bra. Under tiden såg vi också att det finns vissa saker som är svårare att ställa om till det digitala, och idén om att skapa något nytt föddes. Det råkar dessutom vara så att mina medarbetare är riktigt skickliga på just det där med podd, säger hon.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten.

Lisa Pedersen driver sedan 2016 Värsta bästa podden tillsammans med bästa kompisen Elin Hedberg. ”Det startade som en humorpodd. Vi dissikerade det värsta och bästa med diverse olika ämnen. Sedan tog hennes liv en 360-vändning efter typ tre år vilket gjorde att podden fick en helt annan karaktär också. Nu är det mer två människor som känner varandra tillräckligt väl för att inte vara så artiga mot varandra. Det är då det blir spännande samtal.” Lisa är även musiker.

Cecilia Jonasson blev 2018 känd som ”Sveriges friaste byråkrat” då hon anställdes av Frihetsförmedlingen – ett konstprojekt som avspeglar Arbetsförmedlingen men vänder upp och ner på innehållet, och förespråkar frihet.

ANNONS