Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/14

De måste gå till jobbet - trots pandemin

Jessika Hedman på Ica Tvååker hade ångest för att gå till jobbet i våras. Frisören Bille Branston är däremot lättad över att hon inte måste arbeta hemifrån. Läraren Anna Wingård är tacksam över att Sverige inte har stängt skolorna. HN har träffat några av dem som inte kan jobba hemma i pandemitider.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar så många svenskar som möjligt att jobba hemifrån för att minska på smittspridningen. Men för en hel del är det en omöjlighet. På Ica Tvååker arbetar Jessika Hedman och Beatrice Nilsson. De har gått till jobbet varje dag ända sedan pandemin slog till i Sverige. För Jessika, som är frysansvarig i butiken, var våren tuff.

– I början var jag väldigt orolig och hade ångest över att gå till jobbet och träffa massa människor. Men jag har lärt mig att hantera det. Jag pratade med mina kollegor om hur jag kände och efterhand blev det bättre. Det är klart att det hade varit jättetryggt att vara hemma men jag upplever det inte som orättvist att vi måste vara på jobbet. Vi anpassar oss bra till restriktionerna här, vi spritar händerna, jobbar bakom plexiglas och uppmanar våra kunder att hålla avstånd, säger hon.

Jessika Hedman. Bild: Annika Karlbom
Jessika Hedman. Bild: Annika Karlbom

Namn: Jessika Hedman

Bor: Varberg.

Yrke: Frysansvarig på Ica Tvååker samt jobbar i kassan och på post och spel.

Så har pandemin påverkat mig: Jag har slutat gå till gymmet. Jag handlar i stort sett bara här på Ica Tvååker. Jag umgås inte med lika många vänner som vanligt utan träffar nästan bara min familj.

Kollegan Beatrice Nilsson, som är säljare i charken, har inte känt någon större oro för sin egen del.

– Jag har mer tänkt på att jag kan smitta äldre människor eller mina nära och kära. Jag älskar att gå till mitt jobb även fast det just nu känns lite tuffare och att man riskerar att bli sjuk. Men för mig är det en trygghet att gå till jobbet.

Beatrice Nilsson. Bild: Annika Karlbom
Beatrice Nilsson. Bild: Annika Karlbom

Namn: Beatrice Nilsson.

Bor: Tvååker.

Yrke: Säljare i charken på Ica Tvååker.

Så har pandemin påverkat mig: Jag har valt att inte träffa nära och kära som är äldre. Jag utsätter mig inte för stora folkmassor och går inte ut och äter på restaurang.

Hur väl följer kunderna restriktionerna tycker ni?

– Det är olika. En del kommer in med munskydd och handskar medans andra är lite sämre på att hålla avstånd. Men jag känner att vi kan inte springa efter som några pekpinnar. De flesta som kommer in och handlar är vuxna människor som får ta eget ansvar, säger Beatrice Nilsson.

Frisören som gärna går till jobbet

Mitt i centrala Varberg arbetar frisören Bille Branston på salong Gossip. Hon drar en lättnadens suck över att vara på jobbet.

– Jag får panik av tanken på att sitta hemma. Visst hade jag kunnat ta emot kunder hemma i friggeboden på tomten men jag vill gå till jobbet eftersom jag älskar att träffa mina kunder. Jag har aldrig känt mig utsatt eftersom kunderna avbokar när de känner minsta symtom. Jag kan inte minnas att jag har haft en enda person här som har varit förkyld eller hostat. Det handlar om ett förtroende både från min och kundernas sida, säger Bille Branston.

Bille Branston, frisör på Gossip. Bild: Annika Karlbom
Bille Branston, frisör på Gossip. Bild: Annika Karlbom

Namn: Bille Branston

Bor: Apelviken, Varberg.

Yrke: Frisör.

Så har pandemin påverkat mig: Jag går inte till gymmet längre. Jag har munskydd och håller avstånd när jag träffar mina föräldrar. Mina vänner och jag ses ofta utomhus.

Sedan drygt en månad tillbaka jobbar salongens samtliga fyra frisörer med visir. Bille Branson har enskild firma och det som kan orsaka orostankar är framförallt det ekonomiska.

– Det hade varit förödande för mig om det blev lockdown här i Sverige som det varit i många andra länder. Det är klart att det ibland gnager i magen om hur detta ska gå men jag ser det som att vi alla sitter i samma båt och att vi får göra det bästa av situationen.

Läraren Anna Wingård är glad över att skolorna är öppna

Under årets gång har det hörts en del bekymrade röster från skolans värld. Lärare och förskollärare har i debatter uttryckt oro över att bli smittade eller att ta hem smittan till anhöriga som befinner sig i riskgrupp. På Furubergsskolan i Varberg arbetar läraren Anna Wingård. Hon delar den generella oron i samhället men tycker inte att hon känner sig utsatt på sin arbetsplats.

– Jag har känt mig trygg hela tiden och vi har klarat oss bra här tycker jag. Vi har gjort det luftigare i matsalen och påminner hela tiden eleverna om handhygienen. Min personliga åsikt är att det har varit väldigt betydelsefullt att grundskolorna varit öppna. Som lärare känner man mycket för sina elever och skolan ska stå för trygghet. Många barn mår bra av att vara i skolan, säger hon.

Anna Wingård. Bild: Jennie Persson
Anna Wingård. Bild: Jennie Persson

Namn: Anna Wingård.

Bor: Varberg.

Yrke: Lärare för årskurs 1-7 på Furubergsskolan i Varberg.

Så har pandemin påverkat mig: Jag har begränsat mitt sociala umgänge och går väldigt sällan på stan. Vi gör alla våra storhandlingar på nätet. Jag går inte heller till gymmet i samma utsträckning som tidigare.

Däremot anser hon att lärare som arbetsgrupp är mer utsatta i andra aspekter eftersom de inte kan arbeta hemifrån på samma sätt som många andra.

– Jag och många med mig hade önskat att lärare skulle prioriteras vid provtagningarna. Vid minsta symtom stannar man hemma och det kan ju dröja flera dagar innan man får testa sig och få provsvar. Eftersom vi inte kan jobba hemifrån så drabbar det oss ekonomiskt. Och när flera kollegor är hemma så blir det en väldigt hög belastning på de som jobbar - för oss har det varit en tuff höst, säger Anna Wingård.

Förskolan - en viktig samhällsfunktion

På Bolmens förskola har det varit ett annorlunda arbetsår. Förskollärarna Christina Jonasson och Ingalill Eriksson har inte kunnat träffa lika många kollegor som vanligt och utvecklingsdagarna har fått genomföras i mindre grupper eller digitalt. Men de har aldrig känt sig utsatta på jobbet.

– Det är klart att det finns en oro, men jag upplever att det är en generell oro. Jag känner ingen specifik oro över att gå till jobbet. Barnen som är hos oss är friska, eftersom vi har de restriktioner vi har. Det gör att vi också, i stor utsträckning, håller oss friska, säger Ingalill Eriksson.

Christina Jonasson och Ingalill Eriksson, förskollärare på Bolmens förskola i Varberg. Bild: Privat
Christina Jonasson och Ingalill Eriksson, förskollärare på Bolmens förskola i Varberg. Bild: Privat

Namn: Christina Jonasson och Ingalill Eriksson.

Bor: Båda bor i Varberg.

Yrke: Förskollärare.

Så har pandemin påverkat mig:

Christina: Jag har begränsat mitt umgänge. Jag är noga med att hålla avstånd, jag går och handlar på tider då det är färre folk och i min handväska finns det alltid handsprit.

Ingalill: Jag är inte alls ute i affärer i samma utsträckning utan har testat att beställa online och hämta maten utanför butiken. Jag har också ett väldigt mycket mer begränsat umgänge nu.

Båda två poängterar att jobbet gör att vardagen på något sätt känns normal - till skillnad mot mycket annat. För Christina Jonasson är mötet med kollegorna viktiga.

– Jag hade inte velat sitta hemma ensam i flera månader. Dessutom är vi en trygg punkt för barnen och i sådana här tider behöver de ha en stabil tillvaro. Vi har flera vårdnadshavare som jobbar inom vården och som inte hade kunnat gå till jobbet om det inte vore för oss - på så sätt är vi en viktig samhällsfunktion.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här