De laddar sin konst med solens energi

Sentia Liliansdotter och Ian Houlton gör konst av solens strålar och av el på 10 000 volt. I sommar visar de sitt arbete i en pop-up-butik på Brukstorget.
– Man får vara försiktig. Det handlar om stora energikrafter, säger Sentia.

ANNONS
|

De kallar det för högvoltskonst. Med hjälp av 10 000 volt skapar de mönster på trä. De tillverkar också pyramider av glasmassa. Inuti finns en dekorativ detalj, till exempel en målad fjäril. Pyramiden laddas med ljus på dagen och är självlysande om natten.

Men den mest spektakulära konsten som de utför gör de med naturens egen kraft, med hjälp av solens strålar och av elektricitet.

En av teknikerna de använder för att skapa konsten är att rikta solens strålar mot trä med hjälp av ett förstoringsglas. Ian ristar in tänkvärda meningar i träet, sådant som betyder mycket för honom.

ANNONS

– Värmen och ljuset blir som en laserstråle med vilken vi bränner in texter, mönster eller bilder, säger Ian Houlton.

Träffades i England

Paret driver idag verksamhet ihop under namnet Sentian art. Ian är uppvuxen i Storbritannien och har en brokig bakgrund.

– Jag genomgick en stor förändring i mitt liv men känner att alla svårigheter som jag har upplevt har lett fram till det underbara liv jag har idag.

Idag lever han med Sentia som han träffade i Glastonbury på en festival.

– Jag hade just gjort ett konsthantverk av en trollslända och när jag gick förbi i vimlet såg jag ett verk av Ian. Han hade också gjort ett konstverk med en trollslända. Det var så vi började prata med varandra, berättar Sentia.

Svår bakgrund

Ian har bakgrund som yrkesmilitär och deltog i Gulfkriget på 1980-talet. Det var efter att han skadats svårt i kriget och hade kommit tillbaka till England som han började med konsten. Han hade aldrig sysslat med det tidigare men var duktig på fiske och hade en egen butik. En dag befann han sig tillsammans med några andra krigsveteraner på en strand . De var i färd med att göra upp eld men lyckades inte.

– Vi försökte göra det med stickor och strån på scoutvis och människor samlades i en ring runt oss. I England hyser man stor respekt för krigsveteraner och folk ville hjälpa till. Då kom lilla Becky, sex år, fram och gav mig förstoringsglaset, säger Ian.

ANNONS

Hon råkade vara på stranden just den dagen och letade efter småkryp till ett skolarbete. Slumpen förde Ian in på en helt ny bana. Han började experimentera med värmen från solen genom glaset och gjorde först streckgubbar på trä som sedan utvecklades till den konst han gör idag.

– Jag är i princip ensam om att jobba så här i världen. Det är bara jag och några till. Och Sentia förstås.

ANNONS