"De kan slappna av mer när de vet att vi finns där"

Nu har Röda korsets sjukhusvärdar funnits på plats i en månad. Så tänker receptionisterna och volontärerna om det ideella arbetet.

ANNONS
|

"Var ligger min avdelning?" "Hur kommer jag dit i rullstol?" Att ta sig runt i den labyrintliknande miljö ett sjukhus är är inte alltid det lättaste. Frågorna hos patienterna kan vara många – i synnerhet om man redan är orolig, hängig eller dement. För dem finns Röda korsets sjukhusvärdar på Varbergs sjukhus.

– Det vanligaste är att de undrar vart avdelningarna ligger. Då hjälper vi till att lotsa dem rätt och kan följa med dem dit, säger sjukhusvärden Marianne Börjesson.

Patienten tar kontakten

Sjukhusvärdarna har på sig jackor som tydligt visar var de kommer ifrån och finns på plats varje måndag-torsdag mellan klockan åtta och tolv.

ANNONS

– Vi har haft samtal med sjukhusledningen och kommit fram till att det är den tiden som det finns som störst behov, säger Britt Aronsson.

Totalt är de 17 som delar på uppgiften, och vid varje tillfälle finns två på plats. De hjälper inte till med någon form av sjukvård, utan bara frågor av praktisk karaktär.

– Vi försöker låta patienterna ta kontakten med oss, och går inte på. Märker vi att de inte hittar kan vi efter en stund gå fram och fråga om vi kan hjälpa, säger Britt Aronsson.

Samarbete med receptionen

Hon menar att deras närvaro även innebär en trygghet för anhöriga att släppa av en sjuk förälder vid sjukhuset.

– De kan slappna av mer när de vet att vi finns där och hjälper till, säger hon.

Det är också viktigt med tystnadsplikten, något som sjukhusvärdarna håller hårt på.

– Vi berättar aldrig för någon om vem som varit här och varför. Vi frågar heller aldrig varför de är här, men lyssnar gärna om de själv vill berätta, säger Marianne Börjesson.

Eftersom de håller sig i närheten av receptionen blir samarbetet med receptionisterna tätt.

– Det är jättesmidigt för patienterna att de finns där synligt, säger receptionisten Alicia Larsson.

ANNONS

Om en patient behöver hjälp att ta sig till avdelning när sjukhusvärdarna inte är på plats så lägger receptionen ett ärende till transport, och så får de hjälp av en vaktmästare. Något som ibland kan innebära en viss väntetid.

– Det är skönt att vi inte behöver lägga ärenden och att patienten oftare slipper vänta, säger receptionisten Linda Wahlund.

– Det är också roligt att vi på sätt och vis får fler arbetskamrater på det viset. Att vara sjukhusvärd är något jag själv kan tänka mig att göra efter pensionen, säger receptionisten Annvor Larsson.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten.

Sjukhusvärdar

Röda korsets arbete är ideellt.

Sjukhusvärdar har funnits i flera år ibland annat Halmstad och Kungsbacka. I Varberg har de funnits i en månad.

I Varberg finns i nuläget 17 stycken sjukhusvärdar. De går två och två och finns på plats måndag-torsdag klockan 8-12.

De har tystnadsplikt och håller hårt på sekretessen.

ANNONS