Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Den utbyggda Farehamnen ska vara färdig 31 december 2023. Bild: Montage/ Hallands Nyheter
Den utbyggda Farehamnen ska vara färdig 31 december 2023. Bild: Montage/ Hallands Nyheter

De kan få bygga nya Farehamnen

Tunga företagsnamn står på kommunens lista över de som prekvalificerat sig för att få bygga nya Farehamnen. I slutet av våren hoppas kommunen att en entreprenör är utsedd.

Av de nio företag som anmält intresse har hamn- och gatuförvaltningen nu utsett fem företag som får vara med och lämna anbud på att bygga ut Farehamnen. ”Vi söker ett företag som kan göra beräkningar och ritningsunderlag och genomföra byggnationen. De får ansvar från ax till limpa. Det blir alltså bara större aktörer som kan bli aktuella” sade Mikael Knutson, upphandlare på Varbergs kommun, i en tidigare intervju.

Precis som efterfrågat är det stora företag som står på listan. NCC, PEAB anläggning, Skanska, Veidekke och Aarsleff ska under vintern och våren räkna på affären.

– Vi hoppas kunna tilldela entreprenaden under kvartal två nästa år, säger projektledare för Farehamnen Marie Johansson.

Totalkostnaden för Farehamnen skattas i dagsläget till 500-600 miljoner kronor, fördelat mellan hamn- och gatunämnden, Hallands hamnar och den som vinner entreprenaden. Upphandlingen gäller det i hamnen som ska anläggas - pir, muddring och terminalyta som exempel. Tidigare i år berättade HN att avtalets värde skattas till 350 miljoner kronor.

– Vi är nöjda med företagen som ska lämna anbud. Alla visar på bra kompetens och hade kunnat genomföra projektet med god kvalité, säger Marie Johansson.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här