Angelica Spaak, Per Jacobsson och Ana-Maria Whitmer-Jacobsson, håller i digitala träffar för vårdpersonal för det psykiska välmåendet.
Angelica Spaak, Per Jacobsson och Ana-Maria Whitmer-Jacobsson, håller i digitala träffar för vårdpersonal för det psykiska välmåendet. Bild: Privat

De hjälper vårdpersonalen med sin psykiska hälsa

Risken för psykisk ohälsa bland vårdpersonalen är stor i pandemins spår. Nu anordnas därför virtuella reflektions- och stödträffar.

ANNONS
LocationVarberg||

Våren har varit oerhört tuff för vårdpersonalen med anledning av coronakrisen. När sommarsemestern kommer och den välbehövliga vilan är det inte ovanligt att känslorna börjar hinna ifatt och man börjar känna av de svåra situationer man utsatts för tidigare.

Erbjöd sig hjälpa till

Ana-Maria Whitmer-Jacobsson, överläkare på Kvinnokliniken, har tillsammans med sin man psykologen Peter Jacobsson lång erfarenhet av att arbeta med hållbarhet och kollegialt stöd för sjukvårdspersonal.

– Min man och jag hörde av oss till Region Halland, där vi ju redan arbetar med patienter och utvecklingsfrågor, eftersom vi vill bjuda på vår kompetens när det gäller att hjälpa våra kollegor i och med pandemin, säger Ana-Maria Whitmer-Jacobsson. Deras respektive chefer ifrån Kvinnosjukvården och Psykiatrin stöttade helhjärtat detta initiativ.

ANNONS

Träffas via videolänk

De kom i kontakt med Angelica Spaak, rehabpsykolog på Psykologmottagningen vid Hallands sjukhus Varberg som redan hade fått ett uppdrag att erbjuda stöd för de avdelningar som var mest utsatta i pandemin. Tillsammans har de tagit fram ett upplägg där vårdpersonal kan delta via videolänk.

– I jobbet behöver du hela tiden vara effektiv och har inte tid att känna efter, men under våra träffar försöker vi få deltagarna att komma i kontakt med de upplevelser som inte hinns med under dagen.

De öppnar för reflektion och låter deltagarna hitta stöd och gemenskap av varandra. Dessutom presenterar de de senaste rönen inom neurovetenskap och stressforskning.

– Alla är välkomna, man behöver inte må dåligt. Träffarna fungerar som en brandstation för vissa och ett fikarum för andra.

Krissituationer kräver stöd

Träffarna hålls en gång i veckan på måndagskvällar. De har redan haft fyra stycken men de har inte utannonserats. Nu har de gått ut via intranätet och sociala medier och hoppas på att de som behöver denna gemenskap för att dela sina upplevelser kan hitta detta forum lättare.

– Vi kommer kanske att fortsätta med ett annat upplägg under hösten. Vi alla vet att det är tungt men vi vet inte vem det är tungt för. Forskning visar att det finns behov av olika insatser mot psykiska reaktioner i två år efter att man varit utsatt för en sådan stressande krissituation som coronapandemin har inneburit. Det kan vara viktigt att känna stöd hos andra i liknande situation. Det är viktigt att påpeka att detta inte är någon gruppterapi utan att vi helt enkelt får tid att prata om professionella situationer på ett lugnare och mer eftertänksamt sätt.

ANNONS

Ana-Maria Whitmer-Jacobsson påpekar också att det var problem med utmattning och etisk stress hos vårdpersonal redan innan coronapandemin slog till.

Utifrån de kommentarer de fått av vårdpersonal som deltagit framkommer att träffarna har varit mycket uppskattade. En läkare skrev: ”Kan varmt rekommenderas! Så fin möjlighet att få landa, varva ner och hitta inre lugn och ro i vardagens stress. Och det med underbara kolleger som sitter i samma sits.”

ANNONS