Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Christian Sjölander är en av grundarna till Kärnfull Energi som kommer nischa in sig på att sälja enbart kärnkraftsel. Bild: Annika Karlbom, Privat
Christian Sjölander är en av grundarna till Kärnfull Energi som kommer nischa in sig på att sälja enbart kärnkraftsel. Bild: Annika Karlbom, Privat

De har kärnkraft som affärsidé - nytt elbolag vill locka "rationella miljövänner"

Mer kärnkraft åt folket – det är företaget Kärnfull Energis affärsidé. Ringhals AB är positiva till utvecklingen: "Nu kan enskilda kunder visa sitt stöd för kärnkraften".

Elhandelsbolag som säljer el från vind-, vatten- och solkraft är vanliga. Men inte förrän nu har man som konsument kunnat bli kund hos ett företag som enbart säljer el från kärnkraft. Kärnfull Energi är först ut med idén på marknaden, ett bolag som startats av två entreprenörer som kallar sig rationella miljövänner.

– Vi är rationella miljövänner på det sättet att vi förstår att i takt med att vi byter ut hela flottan av bilar och cyklar mot eldrivna alternativ måste elen komma någonstans ifrån, säger Christian Sjölander, vd för Kärnfull Energi.

Kärnfull är ett elhandelsbolag med säte i Göteborg som nischat in sig på kärnkraft. De kommer, om tillräckligt många anmäler sitt intresse, starta upp sin verksamhet redan under hösten 2019.

Det företaget ska göra rent praktiskt är att köpa andelar av den kärnkraftsel som producerats på exempelvis Ringhals från ägaren Vattenfall på den nordiska elhandelsbörsen, Nordpol. Där finns kravet att producenterna av el måste kunna visa på elens ursprung, vilket möjliggör att Kärnfull kan göra valet att köpa enbart el som kommer från kärnkraft. Andra bolag på marknaden köper in en mix av elenergi från vattenkraft, solenergi, vind- och kärnkraft eller nischar in sig på de tre förstnämnda.

– Som jag ser det kan vi inte lösa klimatproblemen enbart genom solenergi, vind- och vattenkraft. Hade vi haft 100 år på oss hade det kanske fungerat, men nu behöver vi ett pålitligt, fossilfritt och miljövänligt alternativ snabbt och det är kärnkraften, säger Christian Sjölander.

Hur ser du på det faktum att kärnkraft lämnar efter sig ett radioaktivt avfall för kommande generationer?

– Just den frågan är det som Sverige fokuserat på de senaste 40 åren. Men som jag ser det finns inte inget annat basenergialternativ där man behandlar avfallet på ett lika omsorgsfullt sätt som man hanterar kärnkraftsavfall, säger Christian Sjölander och fortsätter:

– Om du tar kolkraft exempelvis så släpps avfallet, alltså koldioxiden, rakt upp i atmosfären.

Han menar att med mer forskning och tekniska framsteg kommer avfallsfrågan fortsätta vara hanterbar, även om produktionen ökar i framtiden. För det är det Kärnfulls grundare hoppas på.

– Jag lyfter frågan om kärnkraft för att jag vill att mina barn ska få leva i den här världen och ha det som jag har haft det, trots att klimatet förändras. Vi är politiskt obundna som företag, men det är klart, vi väcker opinion genom att vi lyfter den här frågan på ett kommersiellt sätt, säger han.

På Ringhals AB ser man inte helt oväntat positivt på ett företag som kommer sälja 100 procent kärnkraftsel till konsumenterna.

– Vi tycker att det är roligt att allt fler uppmärksammar de goda klimategenskaper som kärnkraften har. Nu kan den enskilda kunden visa sitt stöd för vår verksamhet genom att teckna elavtal för att köpa enbart kärnkraftsel, säger Anna Collin, presschef på Ringhals.

LÄS MER: Ringhals 2 släcks

LÄS MER: Ovanlig åtgärd mot Ringhals

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här