Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Olle Brandt, Albin Olsson och Willmer Wohlén driver UF-företaget Midevil som tillverkar tröjor i syfte att uppmärksamma psykisk ohälsa. Bild: Matilda Carlström

De gör tröjor för rätten att vara ledsen

”Det är okej att vara ledsen”. Det budskapet vill Albin Olsson, Willmer Wohlén och Olle Brandt nå ut med i sitt UF-företag.

Att den psykiska ohälsan bland unga ökar är ingen nyhet. Det har rapporter från både Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen visat under flera år. Det är något som klasskamraterna Albin Olsson, Willmer Wohlén och Olle Brandt vill uppmärksamma.

– Jag har själv upplevt psykisk ohälsa och mått dåligt, så jag vet hur viktigt det är att ha någon att prata med och att det uppmärksammas, säger Albin Olsson.

Heavy metal-stil

Alla tre går andra klass på teknikprogrammet med inriktning information och media på Peder Skrivares skola, vilket innebär att de har Ung Företagsamhet på schemat och får driva företag under ett år. Med företaget Midevil tillverkar de t-shirts med texten ”It’s ok to be sad” (översatt ”det är okej att vara ledsen”). Designen och motivet påminner om en ”bandtischa” från något heavy metal-band.

– Många UF-företag gör kläder som är väldigt simpla och stilrena där budskapet står rakt upp och ner. Vi ville göra något annat, säger Willmer Wohlén.

Albin Olsson, som står bakom designen, håller med:

– Den här heavy metal-stilen är det jag gillar, och om jag gör något jag gillar så vet jag att jag kan göra det bra, säger han.

”Uppfattas som svag”

Både Albin, Willmer och Olle upplever att det är extra stigmatiserat för killar att öppna sig om dåligt psykiskt mående.

– Jag tror att det är svårare för en kille att prata om sina känslor på grund av gamla maskulina stereotyper som hänger kvar, säger Albin Olsson.

– Man uppfattas som svag om man visar känslor som kille, säger Olle Brandt.

Tröjorna säljer de än så länge via företagets Instagramkonto @Mideviluf, men tanken är att även bygga upp en hemsida.

– Vi vill även sälja tjocktröjor så småningom, säger Olle Brandt.

Förhoppningen är att fortsätta driva företaget även efter att kursen är slut.

– Det vore roligt. Alla tre har jättekul med detta och uppskattar det verkligen, säger Albin Olsson.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten.