Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Vi är två utbildade trädgårdsmästare så vi har jobbat med detta nästan hela våra liv”.

De gör bok av sin trädgård med utsikt

Gröna rum, vacker vy och skön södersluttning. Inspirerande trädgård med medelhavskänsla blir bok.

Trädgårdsmästarparet Rebecca Malmsköld, 36, och Staffan Eklund, 42, har startat bokförlaget Hortensis. Nu ger de ut första boken ”En trädgård med utsikt”. Den återger hur de har förvandlat sin privata trädgård, belägen strax utanför Rolfstorp, till en italienskinspirerad oas. Vad som en gång var en slybevuxen slänt är i dag en terrassträdgård med sydländsk karaktär.
– Vi har byggt upp den här trädgården under snart tio år och nu tycker vi att vi har samlat på oss så mycket erfarenheter att vi vill börja ge ut böcker och beskriva hur man kan göra själv i sin egen, säger Rebecca Malmsköld.
 – Det var inte tänkt att det skulle bli en bok från början men vi har skrivit på en blogg i många år och där har vi ju samlat på oss en massa bildmaterial, säger Staffan Eklund, som både är trädgårdskunnig och jobbar på Argument förlag.
Varierande teman
Boken vandrar genom tio rum, med namn som Äppelträdgården, Kryddterrassen och Köksträdgården, som har byggts upp på tomten. Dessutom varvas den med konkreta beskrivningar på anläggning och skötsel. 
– Det vi har lagt ned här är all vår tid. Vi har gjort allting själva (utom terrasseringen i sex nivåer som en grävmaskinist fick komma och hjälpa till med). Snickerier, murning, kört in grus med skottkärra. Här fanns ingenting innan, säger hon och fortsätter:
– Vi är supernördar och är här och jobbar tjugofyrasju. Eftersom vi båda är trädgårdsmästare sitter vi och byter idéer och babblar, och reser vi bort, då reser vi och kollar på trädgårdar.
Allt har funktion
På avstånd hörs ett bräkande får genom det behagliga porlet från en fontän. Musselskal dekorerar grusgången och ett färg- och dofthav av lavendel, apotekarros och riddarsporre kryddar upplevelsen. Paret menar att nyckeln är att använda sin trädgård. Allt ska ha en funktion och allt är möjligt.
– Det går att göra något fantastiskt av något som inte ser mycket ut. En liten radhustäppa, villatomt eller balkong har alla möjligheter. Det är bara att släppa på fantasi-switchen och testa, säger Staffan.
Hinner ni njuta av det här?
– Det frågar alla men vi njuter jättemycket av trädgården. Lagar mat, sitter och pratar. Det är väldigt lätt att ha semester här, säger Rebecca.
Framöver är idén att fortsätta skriva och ge ut böcker om de egna trädgårdsprojekten. 
– Nästa bok kommer troligtvis handla om odling av snittblommor. Vi har ju en hel trädgård. 

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här