De förlorade sin son – cyklar för att uppmärksamma sjukdomen

För fyra år sedan dog 31-årige Alexander Amprazis av ett medfött hjärtfel. För att hedra sin sons minne, och för att samla in pengar till forskningen, startade Alexanders föräldrar cykeleventet ”Ride For Life”, som i veckan kommer till Varberg.
– Vi vill inte att någon annan förälder ska behöva genomlida det vi gör, säger pappa Christos Amprazis.

ANNONS
|

Den 18 augusti 1987 var det lyckligaste ögonblicket i Christos Amprazis liv. I armarna höll han sin förstfödde, sonen Alexander, och inte ett bekymmer fanns i världen.

– Den dagen kommer jag aldrig att glömma. Det var total glädje. Framtiden vi såg framför oss innehöll bara sol, det fanns inga mörka moln, säger Christos, och fortsätter:

– Du förändras som person när du blir förälder. Och du förändras som person när du förlorar ett barn.

Alexander ägnade mycket av sin fritid åt konditionsidrott, särskilt cykling. Han tränade extremt mycket, och målet var glasklart: Att bli förste svensk att vinna Tour de France.

ANNONS

Men satsningen fick ett abrupt slut.

Efter ett träningspass 2013 var Alexander rejält sliten, och när läkarna undersökte honom upptäckte de att hans hjärta rusade okontrollerat.

– Det tog en timme innan de fick ner hans puls. Läkaren som vi pratade med sa att det var ett under att han överlevde, berättar Christos.

Cyklar i sonens minne

Alexander diagnosticerades med ARVC, en ärftlig hjärtmuskelsjukdom, och fick en hjärtstartare inopererad. Cykelsatsning tvingades han lägga ner, men livet fylldes av så mycket annat. Alexander hittade nya utmaningar, fann kärleken och blev pappa till en liten pojke. Men han fick inte se sin son växa upp.

Den 23 augusti 2018, efter att hans hjärtstartare gått i baklås, dog Alexander Amprazis, 31 år gammal.

– De första två åren efter Alexanders död fungerade jag knappt. Jag föll ner i ett svart hål, berättar Christos.

– Med tiden lär man sig att komma upp ur hålet snabbare, men jag faller fortfarande ner i det dagligen.

Ett sätt att hantera sorgen blev Ride For Life, ett cykelevent och välgörenhetsprojekt som Christos och hans hustru Margareta startat till förmån för Hjärt-Lungfonden. Mellan den 28 juni och 2 juli cyklar Ride For Life-teamet från Karlshamn i öst till Göteborg i väst, med stopp i Varberg den 1 juli.

ANNONS

– Ett syfte är att samla in pengar till forskningen, men framförallt vill vi öka medvetenheten om hjärt-kärlsjukdomar. Fyra av tio som dör i Sverige gör det i hjärtrelaterade sjukdomar. Den siffran går att få ner.

Samlade in miljoner

Familjen Amprazis har varit engagerade i välgörenhet i över 13 år, och för Christos och Margareta kändes det självklart att starta en insamling till Alexanders minne.

– Det var Alexander som drog in oss i det här med välgörenhet från första början. När han var 16 år samlade han in över 100 000 kronor till Rosa Bandet, när hans kompis mamma fått bröstcancer. Efter det blev han anlitad av flera andra organisationer.

Alexander Amprazis arbetade bland annat som projektledare på Barncancerfonden och var högst delaktig i insamlingar som Ride of Hope, Spin of Hope och Run of Hope – event som samlade in miljonbelopp till cancerforskningen.

– Folk som kände honom beskrev honom som världens mest ödmjuka person. Han var empatisk och en fantastisk lyssnare, säger Christos, och fortsätter:

– Om du räddar du ett liv så räddar du många människors hela värld. Vi vill inte att någon annan förälder ska behöva genomlida det vi gör.

ANNONS