Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

De dansar bort stressen

Dans lyfter humöret, motverkar stress och verkar på ett djupare plan än annan motion. Det visar forskningen och Jonna, Wilma och Alma vet av erfarenhet.

Jonna Wallin, Wilma Berglund och Alma Kjörling har dansat länge, i dansgrupper, på egen hand och som ledare.

– Vi har alltid dansat tillsammans och saknat det så när det har legat nere, säger Wilma.

– Sådant som är jobbigt är lättare att uttrycka med dans. När det händer mycket i skolan behöver man något annat, tycker Jonna.

– Jag använder alltid dansen till att uttrycka känslor. Det har varit väldigt annorlunda att inte komma hit, säger Alma.

Försiktig start

Studieförbundet Vuxenskolans dansstudio har varit tillbommad under hösten och vintern och dansen har flyttat över på distans eller flyttats fram.

– Men vi har öppnat upp för mindre kamratgrupper som dansar på egen hand. De hängde på låset över julen och undrade när de skulle få komma. Det märks verkligen hur mycket dansen betyder, säger Catherine Ungberg som är danspedagog och verksamhetsutvecklare på Studieförbundet Vuxenskolan.

Dans för hälsan

Forskning visar att dans är bra för hälsan. Professor Eva Bojner Horwitz är docent i socialmedicin. Hennes forskning visar att dans minskar smärta, ger bättre minne, kroppsmedvetenhet och motorik. En studie av Anna Duberg vid Örebro Universitet visade att unga tjejer blev mindre stressade efter att ha varit med i en dansgrupp i åtta månader.

– Det handlar inte bara om att du rör dig, säger Catherine Ungberg, som också leder danskurser för personer med Parkinson. Du har musiken, rör dig tillsammans med andra och kopplar på fler sinnen än vid annan gymnastik. Båda hjärnhalvorna aktiveras.

Lever med

Under vintern har dansträffarna för personer med Parkinson varit på distans.

– Jag brukar säga att man ska vara med även om man inte kan röra sig. Det gör nytta att titta på. Kroppen och hjärnan skapar kopplingar, som om man hade deltagit, säger Catherine.

Att dansen har betydelse för ungdomar har Catherine definitivt märkt.

– Som dansare blir du medveten om ditt känsloregister och det märks på unga som dansat med oss ett tag.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här