Frida Grundel har varit en del av Romeo och Juliakören sedan 2003. Allt började med att hon själv såg kören uppträda och blev fascinerad.
Frida Grundel har varit en del av Romeo och Juliakören sedan 2003. Allt började med att hon själv såg kören uppträda och blev fascinerad. Bild: Pressbild

De bjuder en ”groovy” version av renässansen

Renässans­musik som du aldrig har upplevt den tidigare utlovas när Romeo och Julia Kören kommer till Varbergs teater den 5 december.

ANNONS
|

Romeo och Julia Kören bildades 1991 för att medverka som musikaliskt inslag i en uppsättning av Shakespeares Romeo och Julia på Dramaten. Kort därefter började kören leva sitt eget liv.

– Vi är en fristående grupp, men har ett samarbetsavtal med Dramaten där vi repar och har våra kostymer, säger Frida Grundel som varit med i kören sedan 1993.

Renässansmusiken har hela tiden varit körens bas. Men det varken låter eller ser ut som det ofta traditionellt gör när den typen av musik framförs. En recensent i Smålandsposten uttryckte sig så här om Romeo och Julia­kören: ”De får renässans­musiken att kännas modern, kul och väldigt groovy”.

ANNONS

Ni sätter er egen touch på musiken?

– Jo, det kan man ju verkligen säga. Vi har en lutenist som har gjort alla arrangemangen till den här konserten. Han har tagit låtarna och blandar in alla möjliga olika influenser i den här renässansmusiken. Musiken görs på ett sätt som känns naturlig för oss och den tid vi lever i. Sedan vet vi heller inte hur det faktiskt lät på den tiden. Känslan och inställningen till musiken är viktigare än hur det exakt lät. Sedan kan det säkert finnas de som undrar ”får man göra så?” Det kan man ju fråga sig. Vi känner att vi får det. Det är ändå med respekt. Det är inte så att vi manglar musiken och gör något helt annat, säger Frida Grundel.

Jubileumskonsert

Den 5 december får Varbergspubliken se ”Älskad av Borgia”, som också är Romeo och Juliakörens jubileumskonsert. Musiken är hämtad från en av renässansens största hitmakare, Bartolomeo Tromboncino.

– Han var väldigt populär bland de olika hoven. De som hade honom på sitt hov fick väldigt hög status. Han levde ett uppburet och omsusat liv, det var mycket dramatik och det återspeglas lite grann i den här föreställningen. Det är han som är huvudroll och den stora stjärnan. Men han gjorde också våldsamma saker som han fick ångra, säger Frida Grundel.

ANNONS

Föreställningen är uppbyggd som en stor fest. Här frodas burleskheten, kurtisen, romantiken, svartsjukan, dramatiken och skvallret.

– Det vi vill är att göra den här typen av musik till en upplevelse lika mycket visuell som rent musikalisk. Musiken som nästan är överjordiskt vacker får möta människans olika aspekter, mötet mellan kroppen och dansen, säger Frida Grundel.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Fakta: Romeo och Julia Kören

Bildades: 1991 på Dramaten.

Kören består av ett 15-tal sångare, skådespelare och musiker. De har turnerat världen över och uppträtt på nobelmiddagar och Kronprinsessan Victorias bröllop.

Aktuell: Gästar Varbergs teater den 5 december med programmet ”Älskad av Borgia” med musik av Bartolomeo Tromboncino.

Luta och arrangemang: Niklas Atterhall.

Medverkande: Anna Ander, Anna Hansson, Frida Grundel, Britta Ingmarsdotter, Johanna Tibblin, Jenny Salomonssen, Malin Sternbrink, Mia Ternström, Peter Armitstead Åström, Lukas Kvissberg, Fredrik Jäderling, Fredrik Ell, Joakim Sikberg, Thomas Lundqvist, Alfred Granberg.

ANNONS