De bestämmer i våra stora lokala Facebookgrupper

Ann-Sofie Skoglund och Andréas Wallin är administratörer för två stora lokala Facebookgrupper. Båda beskriver sig som en slags internetversionens ”föräldrar på stan”.

ANNONS
|

För den gängse Facebook-användaren är det ingenting som man reflekterar över – det ideella arbete som administratörerna för våra stora lokala Facebookgrupper lägger ner dagligen. Men kanske förtjänar de samma status som föreningsmänniskor som brinner för att sitta i styrelser och få civilsamhället och intresseföreningar att leva? Det är ändå tack vare dem som vi kan diskutera allt från lokala skarpa nyhetshändelser, affärers öppettider, förfrågningar om promenadsällskap eller tips på evenemang.

– För att vara admin måste man ha intresse för lite ordning och reda, tror Ann-Sofie Skoglund som är en av fyra administratörer för Facebookgruppen Varberg som i skrivande stund har 19 600 medlemmar.

ANNONS

Andréas Wallin är en av två administratörer för Facebookgruppen Händer i Varberg som har 17 400 medlemmar. Han håller med och lägger till:

– Jag är en projektmänniska. Vi gör ju detta på vår fritid så det måste passa en att ha projekt på gång, säger han.

Hur skulle det synas för oss medlemmar om ni tog semester från uppdraget i ett år?

– Det skulle vara betydligt fler spaminlägg från trollkonton. Antagligen väldigt mycket felpostade inlägg som egentligen hör till andra grupper, typ jobb- och bostadsökningar, bortsprungna katter, köp- och sälj... En del otrevlig ton och osakliga svar där folk går off topic och tramsar, säger Ann-Sofie Skoglund.

– Det skulle förmodligen bli lite vilda västern i kommentarsfälten ibland. När det händer stora nyhetshändelser i Varberg kan det komma in väldigt starka, politiska åsikter i kommentarsfälten och där behöver vi ha en fingertoppskänsla för vad vi vill ska vara kvar och inte, säger Andréas Wallin.

Det händer att personer som får inlägg borttagna blir sura och anklagar administratörerna för att drivas av makt.

– Jag tror att om man som administratör njuter av makttrippar blir man inte så långvarig. Om du som admin inte tjänar det större syftet väl så blir du bortplockad eller så lämnar folk gruppen, det är så vårt demokratiska samhälle funkar, säger Andréas Wallin.

ANNONS

Även yttrandefriheten kan ibland åberopas av medlemmar som får inlägg borttagna.

– Det händer att medlemmar tror att Varbergsgruppen är Varbergs kommun typ. Vi önskar att det informerades mer om yttrandefriheten och vad den faktiskt handlar om. Facebook lyder under lagen om elektronisk anslagstavla och behöver inte publicera eller låta publicerade inlägg ligga kvar, och en grupp på Facebook har egna regler och det är okej, säger Ann-Sofie Skoglund.

Hon vill samtidigt vara tydlig med att allra flesta accepterar det.

– Det är ett fåtal personer det handlar om. Framför allt är gruppen gemenskap, förtydligar hon.

Andréas Wallin tycker också att det är en rolig utmaning att hela tiden ta in andras perspektiv.

– Jag övar hela tiden på att tänka längre än mitt eget perspektiv och att vara ödmjuk inför att det är lätt att missförstå varandra i text. Någon kan läsa in något ­aggressivt mellan raderna i ett inlägg där den som skrivit kanske bara inte är jättevan vid att skriva grammatiskt korrekt, använder versaler och missar punkter och kommatecken, säger han.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten.

ANNONS