En ny epidemiavdelning kan öppnas om läget förvärras.
En ny epidemiavdelning kan öppnas om läget förvärras. Bild: Kalle Pettersson

De är redo för att starta en ny epidemiavdelning

Planering pågår för fullt för att öppna ytterligare en epidemiavdelning på Varbergs sjukhus. Personal kan tvångsförflyttas dit.

ANNONS
LocationVarberg||

Hallands sjukhus befinner sig i ett mycket ansträngt läge på grund av pandemin. En epidemiavdelning med tolv platser har redan öppnats på Hallands sjukhus i Varberg. Därtill har det sedan tidigare funnits sex platser som aldrig stängdes när smittan gick ned. På de olika avdelningarna har de också möjlighet att vårda enstaka covid-patienter. Nästa vecka kan ytterligare en avdelning med kapacitet för upp till 22 platser öppnas.

– Planering pågår för att bemanna den. Avdelning 2C har redan öppnats och 3C står på tur. Den kan öppnas tidigare också, hur snabbt beror på behoven och hur utvecklingen ser ut, säger Marianne Kondrup, kommunikationschef Hallands sjukhus.

ANNONS

Kan trycka på knappen

Områdeschef Carina Forsberg berättar att de nu följer utvecklingen timvis för att se om de behöver öppna den nya epidemiavdelningen.

– Vi har ännu inte tryckt på öppna-knappen men kommer att göra det om läget förvärras, säger hon.

I våras gjordes avdelning 2C och 3C om till epidemiavdelningar. När trycket minskade stängdes epidemiavdelningarna. Nu har 2C öppnat igen och 3C står redo.
I våras gjordes avdelning 2C och 3C om till epidemiavdelningar. När trycket minskade stängdes epidemiavdelningarna. Nu har 2C öppnat igen och 3C står redo. Bild: Annika Karlbom

Alla förvaltningar har fått frågan om att hjälpa till med personal. Den psykiatriska intensivvårdsavdelningen, Piva, stängdes i somras för att frigöra personal till bland annat epidemiavdelningarna. Under hösten öppnades Piva men nu finns det planer på att delvis stänga igen. Två-tre av de åtta vårdplatserna kommer fortsatt att hållas öppna.

Kan behöva introduktion

Den psykiatriska heldygnsvården behöver bidra med två-tre sjuksköterskor och åtta-tio undersköterskor/skötare till Hallands sjukhus. Om det inte finns frivilliga kan det bli tal om tvångsförflyttningar.

– Vår inställning är att man ska hjälpa till om sjukhuset tycker att det är det bästa men vi vill gärna ha någon introducering. För vissa kan det vara många år sedan man jobbade med somatisk vård, säger en anställd inom psykiatrin.

Det finns också en viss oro att själva bli smittade.

Enligt Goran Delic, förvaltningschef för psykiatrin, fungerade stängningen av Piva bra i somras och han ser inte några farhågor med att eventuellt delvis stänga igen.

– Nu är det en extrem situation och vi får ställa upp, säger han.

ANNONS

Hela förra året hade de en lägre beläggningsgrad. Han berömmer personalen och säger att de har gjort ett fantastiskt jobb.

På sjukhuset i Halmstad finns i nuläget 36 epidemiplatser med plats för några extra på de olika avdelningarna. Covidpatienter kan skjutsas mellan sjukhus om det är fullt där personen skrivs in.

Eoidemiavdelning.
Eoidemiavdelning. Bild: Annika Karlbom
ANNONS