De är pionjärer inom framtidens mat

Akvaponik är ett hållbart sätt att odla fisk och grönsaker på land i ett slutet kretslopp. Tobias Andersson och Elin Vilanta i Moarna är några av pionjärerna i vad de menar är framtidens matproduktion.

ANNONS

Syskonen Tobias Andersson och Elin Vilanta bor grannar i Moarna, Tvååker. De håller just nu på att starta upp en fisk- och grönsaksodling i ett slutet kretslopp. Det gör dem till pionjärer i att utforska den återupptäckta odlingsformen som de tror är framtidens sätt att möta ett behov av hållbar matförsörjning; akvaponik. Fisken odlas då inomhus i tankar i ett växthus.

– Man använder fisken för att ge gödning till växterna, och växterna för att rena vattnet till fisken, säger Tobias Andersson.

Ett kilo foder = ett kilo fisk

Egentligen är tekniken mycket gammal och bland annat aztekerna ska ha använt sig av liknande systemet. Men nu har det fått uppsving och förespråkarna menar att det kan lösa en del av framtidens matförsörjning på ett hållbart och effektivt sätt.

ANNONS

– Det finns uträkningar som visar att ett kilo foder ger ett kilo fisk och tio kilo grönsaker, vilket gör det till ett effektivt sätt att få fram protein jämför med till exempel grisuppfödning, säger Elin Vilanta.

Inspiration från torr sommar

Det var Tobias Andersson som kom med idén.

– Det var sommaren 2017 när det var så himla torrt. Alla hade problem med att bevattna och en del sprutade på ändå och jag tänkte att det här funkar ju inte. Då kom jag ihåg att jag hört om det här förut, och hur smart det är. Då kände jag att jag måste prova, säger han.

Systern Elin Vilanta var inte sen att haka på. Hon står framför allt för marknadsföringsbiten i det hela.

– Jag tycker att det är väldigt viktigt med klimatfrågan och miljön, och risken är att vi får fler sådana somrar i framtiden. Vi måste hushålla med resurser. Det här är ett väldigt hållbart sätt att producera maten på, säger hon.

Okänd fiskart

Fisken som de ska odla heter Clarias och är en afrikansk ålmal.

– Den är ganska okänd än så länge, så det blir en väg att vandra att få den lite mer känd. Men det finns en del sushirestauranger som använder den, säger Elin Vilanta.

ANNONS

Skiljer sig smaken på fisk odlad på det här viset jämfört med vanlig?

– Nej, egentligen inte. Det beror såklart på vilken fisk du jämför med. Det här är lite fetare, jämförbar med ål, säger Tobias Andersson.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten.

ANNONS