Samtal. Högaktuelle författaren Daniel Suhonen besökte ständigt omdebatterade Jan Myrdal i Varberg och pratade politik. ”Den var bra”, tyckte Myrdal om Suhonens bok om Juholts fall.
Samtal. Högaktuelle författaren Daniel Suhonen besökte ständigt omdebatterade Jan Myrdal i Varberg och pratade politik. ”Den var bra”, tyckte Myrdal om Suhonens bok om Juholts fall.

Daniel Suhonen besökte Jan Myrdal

Daniel Suhonen, författaren till höstens mest omdebatterade bok, ”Partiledaren som klev in i kylan – om Juholts fall och den nya politiken”, hälsade på hemma hos författarveteranen och socialisten Jan Myrdal.

ANNONS
|

Daniel Suhonen kliver in i Jan Myrdals eget bibliotek, där Myrdalsällskapet just håller på att katalogisera all litteratur.

– Jag har väl en 50 000 titlar som ska gås igenom, säger Myrdal, 87 år, och ger den 52 år yngre Daniel Suhonen en utskrift av en ny krönika han har skrivit.

– Men den är så oanständig, till och med Flamman refuserade den, säger Myrdal.

Daniel Suhonen har precis släppt sin mycket omdiskuterade bok, Partiledaren som klev in i kylan, om Håkan Juholts fall som Socialdemokraternas partiledare. ”En smärtsam bok att läsa”, enligt Håkan Juholt själv.

Det är genom deras gemensamma förläggare som Suhonen hälsar på.

ANNONS

– Det var lite ledigt just nu, så jag är här för att se Varberg och träffa Myrdal, säger han och slår sig ner inför vad som blir ett flera timmar långt samtal om den politiska utvecklingen i Sverige och Europa, och kanske främst den inom socialdemokratin och vänstern.

Jan Myrdal har förstås redan läst den 500 sidor tjocka boken.

– Ja, det har jag. Och den var bra. Jag kan väl säga att jag är glad att jag aldrig har varit socialdemokrat.

Myrdal kallar sig ”ekumenisk socialist”. Daniel Suhonen är socialdemokrat, på vänsterkanten, och var Håkan Juholts talskrivare. Boken gör upp med en ideologisk förskjutning åt höger inom socialdemokratin och avslöjar sveket mot Håkan Juholt av de egna i leden.

Den är också ett exempel på problem inom svensk journalistik och det är symptomatiskt att det inte tas upp mer i media, menar Daniel Suhonen och berättar om de socialdemokratiska källornas metoder, att läcka samtidigt till samtliga tidningar.

Myrdal berättar om Tage Erlander, som ”litade på den svenska pressen”, och att självcensuren var ett uttryck för svensk, hierarkisk tradition.

Jan Myrdal berättar också om 30-talets Sverige, om dåvarande statsminister Per Albin Hanssons strategier mot nazismen. Myrdal anser att socialdemokratin och vänstern idag håller på att förlora sin väljarbas till Sverigedemokraterna och får visst medhåll av Suhonen.

ANNONS

Suhonen är kritisk mot att Socialdemokraterna hukar inför välfärdsvinster, han vill se en socialisering av företag och efterlyser tydligare vänsterpolitik, också i Europa.

– Europa har genomgått en ekonomisk kris sedan 2008 och under 20 år innan dess upplevde folk ständiga nedskärningar. Men ingenstans i Europa hör man socialdemokratin och vänstern stå upp för politiserade lösningar.

ANNONS