Dahliaodling på tillväxt i Björkäng

En ekologisk odling av dahliaknölar håller på att växa fram vid Ledsgård i Björkäng. Sofia Warefelt och Emma Svensson har 1 700 dahliaplantor i full blom.

ANNONS
LocationBjörkäng||

Dahliaodlingen började med att Emma och Sofia själva hade svårt att hitta ekologiska dahliaknölar när de ville odla hemma.

– Vi odlar ekologiskt på gården och utbudet på ekologiska dahliaknölar är litet, så vi funderade på om det gick att odla upp dem själva i Sverige, säger Sofia.

Jordbruksverket hade inga färdiga svar om hur man odlar ekologiska dahlior i Sverige, ingen hade ställt frågan tidigare, men nu har gården fått dispens att plantera konventionella dahliaknölar. Efter två års ekologisk odling blir de ekologiska.

Förra året planterade Sofia och Emma 200 knölar, i år har fler kommit till och totalt blommar 1700 plantor i olika färger och former.

ANNONS

– Vi har klippt ner dem två gånger för att öka knöltillväxten, men nu har de fått gå upp i blom, säger Sofia.

Med så många blommande dahlior i olika former bestämde de sig för att testa självplock.

– Det har varit jättemånga som åker förbi. Flera som plockar till bröllop för dekoration och brudbukett. Förra helgen hade vi fem bröllop här.

Plantorna får blomma vidare till första frosten i oktober. Sedan måste knölarna grävas upp och tas in under vintern. Emma och Sofia har tänkt lösa det med en potatisupplockare.

– Jag läste att potatis och dahlior är släkt och vi odlar potatis så vi har satt dem som potatis, kupat som potatis och tänker ta upp dem som potatis, säger Sofia.

Hur förvarar ni dem över vintern?

– Mörkt och svalt, som potatis. Under hela dahliaknölens år kommer vi behandla den som potatis.

Dahlior är trendigt nu och har varit under en tid, tror du det kommer hålla i sig?

– Jag hoppas det. Under pandemin har folk blivit mer för trädgård och det ligger i tiden att odla mer egen mat och även egna blommor i trädgården. Många vill köpa svenska snittblommor istället för importerade.

ANNONS

De knölar som hittills har planterats är köpta, nästa steg i odlingen är att dela dem så att det blir fler och inom ett par år är det tänkt att försäljningen ska komma igång. De har fått bidrag från LLUH (lokalt ledd utveckling Halland) på en femtedel av kostnaden för inköp av knölar.

Både Emma och Sofia jobbar på Munkagårdsgymnasiet, Emma med växtodling och Sofia med kor. Dahliaodlingen sköts på fritiden, liksom de mindre lantbruk de har på sina respektive gårdar. För tre år sedan öppnade de Smurteboden tillsammans. En liten bod med självbetjäning där överskottet från odlingen säljs. Boden ligger vid gården Smurte 2 där Sofia bor.

– Jag och min sambo hade nyss flyttat hit och det kändes som ett bra läge för gårdsförsäljning med Björkängs fisk, campingen och sommarstugor i närheten, säger Sofia.

Ett litet utrymme med stampat jordgolv blev till en butik med lite potatis och grönsaker och hemmasnickrade skyltar. Sedan dess har boden blivit något större, fått plankor som golv och utbudet har växt. När gården utökades med värphöns kom äggen till, fryst nötkött från de egna korna har nyss börjat säljas och längst in står ett bord med dahlior till försäljning. Boden är alltid öppen och kunderna sköter betalningen själva.

ANNONS

– Första kunden har kommit vid fem på morgonen och den senaste vid elva på kvällen. Jag tror folk uppskattar att det är öppet alltid, och vi behöver inte passa några tider utan bara se till att fylla på med grönsaker.

ANNONS