Dags att söka sommarjobb – flera branscher skriker efter personal

För de gymnasister som vill jobba i sommar är utsikterna goda. Under tisdagen raggade en mängd företag personal på Peder Skrivares skolas sommarjobbsmässa.

ANNONS
|

Det är lunchtid och fullt av folk i Peder Skrivares skolcafeteria. För andra året i rad ordnar skolan, barn- och utbildningsförvaltningen och Arbetsförmedlingen en gemensam sommarjobbsmässa. Och intresset från arbetsgivarnas sida har växt. Enligt Anna-Maria Blomquist från Arbetsförmedlingen var fyra-fem företag på plats förra året. I år är de 13.

– Nästa år får vi hyra Sparbankshallen om den här utvecklingen fortsätter, säger Pär Wiik, utvecklingsledare på barn- och ungdomsförvaltningen.

Enligt honom är tillgången på sommarjobb i Varberg så god att de som vill jobba kommer att få göra det. Störst är personalbehovet inom vården och restaurangbranschen.

Matilda Jansson är arbetsledare på Apelviken, som bland annat driver Restaurang Solviken. Hon började själv som sommarjobbare och säger att företaget behöver anställa 30-40 personer den här sommaren.

ANNONS

– Vi letar efter personer som har rätt engagemang och vill stanna och utvecklas hos oss, säger hon.

Att jobba på somrarna är inget nytt för 18-åriga Tea Hast. Hon har tidigare arbetat inom bland annat städ, restaurang och byggbranschen. Eftersom hon läser vård- och omsorgsprogrammet var det närmast en självklarhet att lämna in en intresseanmälan vid Varbergs Omsorgs bord.

– Man lär sig mycket av att sommarjobba. Nu letar jag efter något inom vården för att det ska bli lättare att få ett riktigt jobb efter studenten, säger hon.

Klicka vidare i bildspelet ovan för att läsa vad några av ungdomarna som besökte mässan har för tankar omdet här med att jobba på sommarlovet.

ANNONS