Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Därför vill hon få fler att läsa högt för sina barn

Jennie Elmén har en inre glöd när hon pratar om barn och läsning. Hon ger intryck av att ingen ansträngning som kan locka barn att läsa är för stor. Ingen idé för tokig för att inte prövas.

Hon är ansvarig för barn- och ungdomsverksamheten på biblioteket och har en bakgrund som barnskötare. Under en natt i sommar ska hon sova över på biblioteket tillsammans med femton ungdomar.

– Vi gör saker som till synes inte har med läsning att göra för att väcka läsglädje. Det gäller att fila på trösklarna för att få barn och ungdomar att komma hit, säger hon.

Övernattning på biblioteket har prövats förr.

– Tänk dig själv när alla krupit ner och lagt sig, det är lite mörkt och alla är knäpptysta när vi läser högt.

Jennie har jobbat på biblioteket sedan 2005 och minns när Sveriges resultat i den internationella PISA–undersökningen slog ned som en bomb. Svenska skolbarns resultat låg i toppen år 2000 och hade halkat ner under medel 2011.

– Ja, det var oroligt då. Men sedan har en hel del gjorts för att stötta barns läsning, säger Jennie.

Att det är bra om många läser är en självklarhet för henne.

– Jag ser det som en demokratifråga. Att ta till sig och förstå en skriven text är ofta själva förutsättningen för att vara med och påverka.

Barns och ungdomars läsning ser verkligen ut att ha gått ner en del i Sverige sedan 2000. Men de riktigt dramatiska siffrorna gäller föräldrars minskade högläsning.

2012 konstaterade Läsrörelsen i en rapport att bara 35 procent av de svenska föräldrarna läste för sina barn varje dag, jämfört med 74 procent bara tio år tidigare.

– Det är någonting jag brukar ta upp när vi har aktiviteter för mindre barn, säger Jennie. Det har så stor betydelse för språkutvecklingen att läsa högt för barnen. Det räcker med tio minuter om dagen. Det hjälper barnen att utveckla ett språk. Sen är det ju mysigt också, med en stunds samvaro och att ta sig tid att lyssna in barnens frågor, säger Jenny och ser ut som om hon tycker högläsning är bland det bästa som finns.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här