Därför firas 120 år gammalt riktmärke på söndag

På söndag firas väderkvarnen i Trönningenäs. Kvarnen är 120 år gammal, men fungerar fortfarande. Mycket tack vare stiftelsen som renoverade kvarnen för tio år sedan.

ANNONS

Väderkvarnen ligger högt upp på Kvarnberget. Den syns vida omkring och har använts som landmärke av sjöfarten. En grusväg genom skogen leder dit. Plötsligt dyker kvarnen upp bakom lövverket. En smäcker byggnad. Bertil Bengtsson har nycklarna och visar gärna intresserade. Han har varit engagerad i kvarnen i många år. Återinvigningen av kvarnen var den 4 juli 2009 efter att han och hans son renoverat i två år. Men Bertil var fäst vid kvarnen långt innan dess.

– Jag var tretton år när jag körde hästskjuts in här, berättar Bertil när han öppnat och kommit in längst ner där skjutsen kördes in.

ANNONS

Förvaltas av en stiftelse

Stiftelsen ”Kvarnen i Trönningenäs” bildades när Ingegerd Giza skänkte kvarnen till Lindberga hembygdsförening 2007. Där är Bertil ordförande.

– Vi bildade en stiftelse för jag lovade Ingegerd att vi skulle bevara kvarnen och inte sälja den till något annat ändamål, förklarar Bertil. Den ska få vara kulturminne.

Kvarnen byggdes 1899 av mjölnaren Anders Larsson, en tidigare Balgöbo som lämnade ön på grund av för högt arrende. Den stannade i släkten fram till 1957 då en svärson Bronislaw Giza blev ny ägare. Hustrun Ingegerd Giza tog sedan över.

Fullt fungerande

– Kvarnen skulle fungera idag om det behövdes, berättar Bertil Bengtsson.

Men kvarndriften upphörde 1965 då bönderna hade skaffat egna kvarnar och ställde krav på olika foderblandningar. Fram till 1940 drevs kvarnen med vind, förutom under en mellanperiod under krigsåren då en råoljemotor användes. Under krigsårens ransonering maldes det också en del på nätterna, enligt boken ”Väderkvarnen i Trönningenäs ” som tagits fram av Lindberga Hembygdsförening.

Härlig plats

Kvarnen är en så kallad hättkvarn och har en vridbar kupol. När den vrids hamnar vingarna i rätt läge upp mot vinden. Själva vridningen genomförs med hjälp av en vev på marken. Vingarna når långt ner mot marken för att man ska kunna klättra upp och sätta segel på dem när det blåser. Kvarnens vackra linjer förhöjer harmonin och utsikten. Fågelsången hörs extra intensivt.

ANNONS

– Javisst har kvarnen vackra linjer, det tycker Bertil Bengtsson också.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten.

Kvarnens dag:

Klockan 13.00 den 14 juli firas Kvarnens Dag i Trönningenäs, tio år efter återinvigningen.

Då visas kvarnen, igång om vinden är lämplig. Dessutom visas en råoljemotor av det slag som användes för att driva kvarnen med mellan 1930 och 1940.

Det kommer under dagen att finnas kaffeservering och en hästskjuts för barnen.

ANNONS