Därför får Grimeton nytt koppartorn

Efter ett års renoveringsarbete och en kostnad på 11 miljoner står snart Grimton kyrka klar. Ett av jobbet som görs sker 27 meter ovanför mark där kyrktornet byts ut - men dit upp vågar sig inte den höjdrädda kyrkoherden.

ANNONS
|

Ett nytt koppartorn, mer plats för ett fikarum och ett helt nytt värmesystem. Det är en del av förändringen som just nu pågår av Grimetons kyrka. Orsaken till renoveringen är bland annat att det upptäcktes fuktskador på taket och dålig luft inne i kyrkan.

– Man har inte hittat så mycket mögel i den omfattningen som man trodde från början. Men det var rostskador på taket, dålig ventilation och ett gammalt värmesystem, säger vaktmästaren Bengt Gunnarsson.

Det nya kyrktornet kommer att kläs i kopparplåt och vara konstruerad på det sätt att det inte kommer in vatten i skarvarna - till skillnad mot det gamla originaltornet som är från 1919.

ANNONS

– Det nya tornet ska hålla sig själv i ett antal år och inte behöva så mycket underhåll, säger Andreas Patriksson, kyrkoherde i Himledalens församling.

Under HN:s besök visar kyrkoherden och vaktmästaren runt i kyrkan som just nu är en enda stor rörig arbetsplats. Den dåliga ventilationen gjorde att flera textilier som prästkläder, mässhakar och tyger som hänger vid predikstolen hade skadats.

– Nu konserveras textilierna. De innebär att man sprätter loss broderier, rengör och syr sedan fast det igen, säger Andreas Patriksson.

Kyrkorenoveringen började i höstas och beräknas vara klart strax efter sommaren. Enligt Andreas Patriksson kommer kostnaden att landa på 11 miljoner kronor. Hälften av utgifterna täcks av statligt bidrag som är till för att bevara kulturhistoriska värden. Den andra hälften har församlingen betalat själv.

– Vi har pengar sparat sedan gammalt och vår kamrer har varit bra på att söka bidrag, säger Andreas Patriksson.

Hur påverkar de här kostnaderna församlingen?

– Det påverkar budgeten på det sättet att vi går kraftigt minus nästa år. Men det kommer inte påverka personal, verksamheten eller församlingsavgiften. Men såklart att det kommer att märkas i kapitalet, vår församlingskassa.

När det är dags att klättra upp till kyrkotornet backar kyrkoherden.

ANNONS

– Nej nej, jag hänger inte med upp. Det där med höjder är verkligen inte min grej, säger Andreas Patriksson.

Vaktmästaren Bengt Gunnarsson har däremot inga problem med att klättra upp i ståltrappan som går utmed en av kyrkans ytterväggar. Efter en kortare klättring är vi uppe - 27 meter ovanför mark. Det stora koppartornet gömmer sig just nu under en inhägnad där även det förgyllda korset tronar. Genom några öppningar avslöjas en magnifik utsikt över radiomastar, åkrar och Grimetons kyrkogård. En vy som Bengt Gunnarsson njuter av.

– Det är väldigt fint här uppe. Jag hoppas att kyrkobesökarna kommer uppleva renoveringen som någonting positivt och bra för hela bygden.

ANNONS